ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι συνέλαβε δύο εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι συνέλαβε δύο εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κακομεταχειρίζεται το ουκρανικό προσωπικό του σταθμού στη Ζαπορίζια AP

«Μετά από αυτό τον βίαιο ξυλοδαρμό», στρατιώτες της Ρωσίας, «τους απομάκρυναν και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία»

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συνέλαβε δύο εργαζόμενους του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε η Μόσχα λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, αφού τους «ξυλοκόπησε άγρια».

Χθες Πέμπτη «ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στον χώρο όπου βρίσκεται το τμήμα κοινωνικών προγραμμάτων του πυρηνικού σταθμού και, παρουσία άλλων εργαζομένων, χτύπησε βίαια τον επικεφαλής του τμήματος Ολέξι Τρουμπένκοφ και τον αναπληρωτή του Γιούρι Αντρόσοφ», κατήγγειλε η Energoatom, η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού.

«Μετά από αυτό τον βίαιο ξυλοδαρμό», οι Ρώσοι «τους απομάκρυναν και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία», κατήγγειλε η Energoatom.

Ο αξιωματούχος ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού Κονσταντίν Μπέινερ επίσης «ρίχθηκε στο έδαφος», σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά δεν συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Energoatom κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ότι «έχουν εκτραχυνθεί και μετατραπεί σε πραγματικούς αστυνομικούς και δεσμοφύλακες», «εντείνοντας την καταστολή» των εργαζομένων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι κακομεταχειρίζεται το ουκρανικό προσωπικό του σταθμού στη Ζαπορίζια. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο γενικός διευθυντής του συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις και αφέθηκε ελεύθερος μερικές ημέρες αργότερα.

Εδώ και μήνες Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου, εγείροντας τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ