ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η ενεργειακή υποδομή γύρω από τη Χερσώνα έχει πρακτικά καταστραφεί

Ουκρανία: Η ενεργειακή υποδομή γύρω από τη Χερσώνα έχει πρακτικά καταστραφεί
Περισσότεροι από χίλιοι πύραυλοι και drones έχουν εκτοξευθεί από τη Ρωσία από τις 10 Οκτωβρίου AP/Sergei Chuzavkov

Η ουκρανική ενεργειακή υποδομή γύρω από τη Χερσώνα έχει «πρακτικά καταστραφεί» κατά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και η κατάσταση είναι «περίπλοκη» στην Οδησσό, η οποία είναι στόχος βομβαρδισμών, ανέφερε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, Ukrenergo.

«Τη Δευτέρα, ο εχθρός χτύπησε ξανά. Ήταν και πάλι οι εγκαταστάσεις της Ukrenergo, οι υποσταθμοί της κύριας γραμμής, ειδικά στη νότια Ουκρανία, και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «επιτυχημένο έργο» της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας εμπόδισε περισσότερα ρωσικά πλήγματα να χτυπήσουν τους στόχους τους και να προκαλέσουν επιπλέον ζημιές στο εθνικό δίκτυο ενέργειας.

«Περισσότεροι από χίλιοι πύραυλοι και drones» έχουν εκτοξευθεί από τη Ρωσία «από τις 10 Οκτωβρίου, την ημερομηνία των πρώτων μεγάλων ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις», είπε ο Κουντρίτσι.

Διευκρίνισε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση, «είναι στην Οδησσό (νοτιοδυτικά) και στην επαρχία Χερσώνα όπου το ηλεκτρικό δίκτυο έχει πρακτικά καταστραφεί».

Οι εργασίες επισκευής στην επαρχία Χάρκοβο (βορειοανατολικά) του Ντονέτσκ (ανατολικά), όπου μαίνονται μάχες γύρω από την πόλη Μπαχμούτ μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, «είναι επίσης περίπλοκες», πρόσθεσε.

Ο Κουντρίτσι ανέφερε επίσης ότι «σχεδόν όλοι οι (ουκρανικοί) υδροηλεκτρικοί σταθμοί έχουν επίσης υποστεί ζημιές και έχουν περιορισμένη ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» μετά τις ρωσικές επιδρομές που άφησαν εκατομμύρια Ουκρανούς στο σκοτάδι και στο κρύο.

Σημείωσε ότι είναι «τεχνικά δυνατή η εισαγωγή» ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι η ευρωπαϊκή ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ πιο ακριβή από την ουκρανική», είπε.

Χθες Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών θα συνεχιστούν στην Ουκρανία.

«Ναι, το κάνουμε, αλλά ποιος το ξεκίνησε;», δήλωσε, παρουσιάζοντας τους βομβαρδισμούς αυτούς ως απάντηση στην έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα της Κριμαίας, που είχε κατασκευάσει η Ρωσία, και άλλες επιθέσεις που αποδίδονται στο Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ