ΚΟΣΜΟΣ

Στρεπτόκοκκος Α: Στους 16 οι θάνατοι παιδιών - «Καμπανάκι» στη Βρετανία για ελλείψεις αντιβιοτικών

Στρεπτόκοκκος Α: Στους 16 οι θάνατοι παιδιών - «Καμπανάκι» στη Βρετανία για ελλείψεις αντιβιοτικών
Η έλλειψη αντιβιοτικών Strep A ωθεί τους φαρμακοποιούς να μοιράζουν εναλλακτικά φάρμακα στη Μεγάλη Βρετανία AP Photo/Seth Wenig, File

Ο στρεπτόκοκκος Α «σαρώνει» τη Βρετανία, όμως ο νόμος απαγορεύει στα φαρμακεία να χορηγούν εναλλακτικές λύσεις στα αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα, η έλλειψη αντιβιοτικών «Strep A» ωθεί τους φαρμακοποιούς να μοιράζουν εναλλακτικά φάρμακα τη στιγμή που ένα νέο κορίτσι έχασε τη ζωή του!

Αυτό ήταν το 16ο θύμα από την έξαρση του στρεπτόκοκκου στη χώρα, με προηγούμενο ένα αγοράκι 12χρονών που προσβλήθηκε με τη νόσο και πέθανε στο Hove του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί στη Βρετανία κρούουν «καμπανάκι» εν μέσω των ελλείψεων στα αντιβιοτικά, λέγοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις σε άρρωστα παιδιά αυτόν το χειμώνα.

Ο στρεπτόκοκκος Α συνεχίζει να «σαρώνει» τη χώρα, όμως με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τα φαρμακεία μπορούν να χορηγούν μόνο τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί, εκτός εάν ζητήσουν άδεια.

Οι γενικοί ιατροί, ζητούν τώρα οι υπουργοί να εξετάσουν επειγόντως τη χαλάρωση των νομικών κανονισμών, με το Ηνωμένο Βασίλειο να παλεύει επί του παρόντος με τις τοπικές ελλείψεις αρκετών αντιβιοτικών που χορηγούνται τακτικά σε παιδιά με συμπτώματα στρεπτόκοκκου Α.

Αυτά είναι συμπτώματα του στρεπτόκοκκου

Οι επιστήμονες της υγείας λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι ασυνήθιστα υψηλός για αυτήν την εποχή και φοβούνται ότι τα πράγματα ενδέχεται να γίνουν χειρότερα τις επόμενες εβδομάδες.

Περισσότερα από 650 κρούσματα iGAS έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία αυτή την περίοδο, 60 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. Αυτό περιλαμβάνει 170 κρούσματα μεταξύ παιδιών. Όμως, οι λοιμώξεις από τη νόσο αντιμετωπίζονται εύκολα, εάν τα αντιβιοτικά συνταγογραφηθούν αρκετά έγκαιρα.

Οι γιατροί προτείνουν αντιβιοτικά που περιλαμβάνουν πενικιλλίνη και αμοξικιλλίνη για τον στρεπτόκοκκο Α, εάν υποψιάζονται ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μολυνθεί. Ωστόσο, αρκετοί γονείς ανέφεραν ότι τα παιδιά τους δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε κανένα από αυτά τα φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί δήλωσαν από την πλευρά τους ότι δεν εξυπηρέτησαν τους ασθενείς, καθώς δεν διέθεταν τα σωστά αντιβιοτικά με βάση την ιατρική συνταγή.

Οι οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) συμβούλεψαν αυτή την εβδομάδα ακόμη και τους γιατρούς να συνταγογραφούν στα παιδιά εκδοχές δισκίων των αντιβιοτικών, για να τα διαλύσουν στο φαγητό, εν μέσω ελλείψεων στα σιρόπια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν υπάρχει εθνική έλλειψη. Οι χονδρέμποροι δε, αναφέρουν ότι υπάρχει άφθονο απόθεμα στη χώρα, ενώ αποδίδουν το φαινόμενο σε προβλήματα διανομής σε ορισμένα φαρμακεία και νοσοκομεία.

Κορυφαίος γιατρός της χώρας, τόνισε την Παρασκευή (9/12) ότι αν επιτρεπόταν στους φαρμακοποιούς να αλλάξουν τις συνταγές, αυτό θα μπορούσε να μειώσει ένα μέρος της τρέχουσας πίεσης.

Άλλος γιατρός από τη Νότια Ουαλία, επεσήμανε ότι «υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις που είναι εξίσου καλές, αν κάποιο αντιβιοτικό δεν είναι διαθέσιμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ