ΚΟΣΜΟΣ

Ίλον Μασκ: Απέλυσε υπάλληλους καθαριότητας από το Twitter χωρίς αποζημίωση - «Μας κάνουν τα ρομπότ»

Ίλον Μασκ: Απέλυσε υπάλληλους καθαριότητας από το Twitter χωρίς αποζημίωση - «Μας κάνουν τα ρομπότ»
Ο Ιλον Μασκ προκαλεί ξανά με τις ακραίες αποφάσεις του Hannibal Hanschke/Pool via AP, File

Χωρίς καν να λάβουν την αποζημίωση της απόλυσης τους καταγγέλλουν ότι εκδιώχθηκαν από τον Ιλον Μασκ, εξοργισμένοι υπάλληλοι καθαριότητας του Twitter. Μάλιστα, ένας από αυτούς είπε στο BBC ότι ένα μέλος της διοικητικής ομάδας του νέου ιδιοκτήτη του Twitter, είχε πει ότι οι δουλειές τους θα αντικατασταθούν από ρομπότ!

Γερουσιαστής της πολιτείας της Καλιφόρνια είπε ότι ο Μασκ μεταχειριζόταν το πρώην προσωπικό «σαν σκουπίδια». Ο εισαγγελέας της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, Ντέιβιντ Τσίου, είπε ότι ερευνά εάν ο Μασκ παραβίασε το νόμο. «Ο Ιλον Μασκ είχε μακρά ιστορία παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας», είπε ο κ. Τσίου.

«Τρεις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα»

Τέσσερις από τους υπαλλήλους καθαριότητας που απολύθηκαν, μίλησαν στο BBC. Η Aντριάνα Βιγιαρεάλ, η οποία εργάστηκε για το Twitter για τέσσερα χρόνια, είπε ότι τώρα ανησυχεί ότι δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να ταΐσει την οικογένειά της τα Χριστούγεννα. «Είναι λυπηρό και απογοητευτικό για τις οικογένειες και τα παιδιά μας», είπε.

Οι καθαρίστριες εργάζονταν στο Twitter την περασμένη εβδομάδα μέχρι που τους είπαν ότι οι δουλειές τους απειλούνται. Η Όλγα Μιράντα, πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών, είπε ότι οργάνωσαν απεργία τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν. Στη συνέχεια, έμαθαν ότι οι καθαρίστριες θα απολύονταν άμεσα.

«Το έκαναν τρεις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Νομίζω ότι απολυθήκαμε επειδή είμαστε συνδικάτο», δήλωσε ο Χούλιο Αλβαράδο, καθαριστής επί 10ετίας στο Twitter. Σημείωσε ότι το περιβάλλον ήταν πάντα φιλικό κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την εταιρεία. Αλλά καταγγέλλει ότι τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Μασκ ανέλαβε το Twitter τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο BBC οι άνθρωποι δούλευαν χωρίς να ανησυχούν ενώ τώρα επικρατεί φόβος. Από τότε που ο Μασκ εξαγόρασε την εταιρεία, ο Αλβαράδο λέει ότι συνοδευόταν από ιδιωτική ασφάλεια ενώ καθάριζε μέρη του γραφείου.

Τόνισε μάλιστα, ότι κάποιος από την ομάδα του Μασκ, τον ενημέρωσε ότι η δουλειά του ήταν παρωχημένη καθώς, ούτως ή άλλως, τα ρομπότ θα αντικαθιστούσαν τελικά τους ανθρώπους. Χωρίς τη δουλειά του ανησυχεί για την πληρωμή των λογαριασμών του μιας και στηρίζει οικονομικά και την οικογένειά του στο Μεξικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ