ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Ταϊβάν: Η Κίνα ετοιμάζει νέο πρόσχημα για να εξασκήσει μελλοντικές επιθέσεις

ΥΠΕΞ Ταϊβάν: Η Κίνα ετοιμάζει νέο πρόσχημα για να εξασκήσει μελλοντικές επιθέσεις
Ο Γου είπε ότι η κινεζική στρατιωτική απειλή «γίνεται πιο σοβαρή από ποτέ», με πενταπλάσια αύξηση των εισβολών πολεμικών αεροσκαφών στην αμυντική ζώνη της Ταϊβάν από το 2020 (AP Photo/Johnson Lai)

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν πιστεύει ότι η Κίνα ετοιμάζεται να βρει ένα άλλο «πρόσχημα για να εξασκήσει τη μελλοντική της επίθεση» στο νησί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, μετά από ένα έτος ρεκόρ στρατιωτικών απειλών και εισβολών.

Ο Τζόζεφ Γου δήλωσε επίσης ότι οι επικοινωνίες μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο τώρα που ο Σι Τζινπίνγκ έχει εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του, με τις έκτακτες πολιτικές εκκαθαρίσεις των αντίπαλων μελών του Κομμουνιστικού κόμματος τον περασμένο μήνα να διακόπτουν τους λίγους ανεπίσημους δεσμούς που απομένουν.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Guardian στην Ταϊπέι, ο Γου είπε ότι η κινεζική στρατιωτική απειλή «γίνεται πιο σοβαρή από ποτέ», με πενταπλάσια αύξηση των εισβολών πολεμικών αεροσκαφών στην αμυντική ζώνη της Ταϊβάν από το 2020.

Η πιο σοβαρή περίοδος κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας ήταν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά του Αυγούστου, που διοργανώθηκαν μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ασκήσεις, οι οποίες περιελάμβαναν εκτοξεύσεις πυραύλων, ήταν μια σειρά από τακτικές αποκλεισμού που θα χρησιμοποιούσαν μια μέρα στην Ταϊβάν στην πραγματικότητα. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι η κλίμακα των ασκήσεων υποδηλώνει ότι πιθανότατα είχαν προγραμματιστεί από καιρό και η επίσκεψη Πελόζι απλώς παρείχε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) ένα πολιτικό πρόσχημα.

«Και είμαστε σίγουροι ότι οι Κινέζοι μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο πρόσχημα για να εξασκήσουν τις μελλοντικές τους επιθέσεις εναντίον της Ταϊβάν. Επομένως, αυτή είναι μια στρατιωτική απειλή κατά της Ταϊβάν», είπε ο Γου.

Ο υπουργός είπε ότι δεν είναι μόνο οι στρατιωτικές προσπάθειες της Κίνας που εντείνονται, αλλά ένας «συνδυασμός πιέσεων», συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού εξαναγκασμού, των κυβερνοεπιθέσεων, του γνωστικού και νομικού πολέμου και των διπλωματικών προσπαθειών να απομονωθεί η Ταϊβάν διεθνώς.

Με τον αυξανόμενο αριθμό στρατιωτικών εισβολών στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν – από 380 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη το 2020 σε περισσότερα από 1.500 ήδη φέτος – υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ατυχημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση. Τέτοια περιστατικά στο παρελθόν είχαν αποκλιμακωθεί μέσω διασταυρούμενων επικοινωνιών, αλλά μετά την εκλογή του σημερινού προέδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen το 2016, το Πεκίνο διέκοψε τις επίσημες σχέσεις.

Ο Γου είπε ότι η Ταϊβάν είχε προηγουμένως διατηρήσει ορισμένες γραμμές επικοινωνίας μέσω Ταϊβανέζων επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών που είχαν «καλές διασυνδέσεις με την κινεζική πλευρά».

Αλλά από τότε που ο Σι διορίστηκε εκ νέου για τρίτη θητεία στο 20ο Συνέδριο του Κόμματος, υπήρξε μια μεγάλη εκκαθάριση στις τάξεις του κόμματος και αυτές οι πόρτες έκλεισαν, είπε ο Γου.

«Είναι επειδή το κινεζικό κυβερνητικό σύστημα έχει γίνει τόσο αυταρχικό. Δεν είναι όπως παλιά που ο κανονικός ακαδημαϊκός κόσμος μπορούσε να συντάσσει συστάσεις στην κεντρική κυβέρνηση και να μπορεί να έρθει σε επαφή με τους βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων και να μας πει τι σκέφτονται οι κορυφαίοι ηγέτες, τέτοια πράγματα», είπε.

«Σε αυτά τα δύο χρόνια, βλέπουμε ότι η κινεζική ακαδημαϊκή κοινότητα φοβάται να πει διαφορετικά πράγματα εκτός από την κινεζική προπαγάνδα. Και μας είπαν με πολύ ειλικρινή τρόπο ότι δεν συνδέονται πλέον με την κεντρική κυβέρνηση, ή ακόμα και αν μπορούν να συνδεθούν με τις κυβερνητικές γραφειοκρατίες, αυτές οι γραφειοκρατίες δεν φαίνεται να έχουν πλέον την εμπιστοσύνη του κορυφαίου ηγέτη. Είναι ο πρωταρχικός ηγέτης και κανείς άλλος δεν τον αμφισβητεί αυτή τη στιγμή».

Ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή εισβολής από την Κίνα, η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει περάσει τα τελευταία χρόνια αναζητώντας διεθνή υποστήριξη μεταξύ «δημοκρατιών με ομοϊδεάτες».

Ο Γου είπε ότι οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την επίσκεψη της Πελόζι είχαν επίσης στόχο να τρομάξουν άλλες κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την Ταϊβάν - συμβολικά τώρα ή στρατιωτικά αργότερα. Η οργή για την επίσκεψη της Πελόζι προκάλεσε κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν στην πραγματικότητα είχε κλιμακώσει τις εντάσεις, παρά την επιμονή της Ταϊβάν ότι έγινε δεκτή με ευγνωμοσύνη.

«Εάν η Κίνα μπορεί να το κάνει αυτό στην επίσκεψη της προέδρου Πελόζι στην Ταϊβάν, νομίζω ότι αυτό θα προκαλέσει ανησυχία σε άλλες χώρες [για το αν η υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν πρόκειται να βλάψει πραγματικά το εθνικό συμφέρον της Ταϊβάν αντί να παρέχει πραγματική υποστήριξη στην Ταϊβάν», είπε.

Με την άρση των περιορισμών για την πανδημία, η Ταϊβάν έχει δει μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών ξένων αντιπροσωπειών. Αρκετές αμερικανικές ομάδες έχουν επισκεφθεί και μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου συνάντησε τον Τσάι την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας επίπληξη από το Πεκίνο.

Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για πολλά δυτικά έθνη και οι κυβερνήσεις βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ