ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: MKO καταγγέλλουν την ποινή φυλάκισης 15 μηνών που επιβλήθηκε σε ακτιβίστρια για το κλίμα

Αυστραλία: MKO καταγγέλλουν την ποινή φυλάκισης 15 μηνών που επιβλήθηκε σε ακτιβίστρια για το κλίμα
Την καταδίκη της χαιρέτισε η συντηρητική πολιτική τάξη της Αυστραλίας, μεταξύ της οποίας και θείος της, ο οποίος είναι υπουργός σε πολιτειακό επίπεδο. (AP Photo/Mark Baker)

Περισσότερες από εκατό οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστοί ακτιβιστές στην Αυστραλία καταγγέλλουν σήμερα τους "σκανδαλώδεις" και "κατασταλτικούς" νόμους κατά των διαδηλώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε ακτιβίστρια για το κλίμα που κατηγορείτο για παρακώλυση της κυκλοφορίας.

Από την Διεθνή Αμνηστία ως διάφορα εργατικά συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογράφουν ανοιχτή επιστολή, στην οποία λένε "όχι" στην "φυλάκιση ειρηνικών ακτιβιστών για το κλίμα", εκφράζοντας τη λύπη τους για "αυξανόμενη καταστολή", και ζητούν μεταρρύθμιση.

Η επιστολή αυτή συντάχθηκε λόγω της καταδίκης στις αρχές Δεκεμβρίου της 32χρονης Ντιάνα "Βάιολετ" Κόκο έπειτα από διαδήλωση στην γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ.

Η ακτιβίστρια είχε σταθμεύσει ενοικιαζόμενο φορτηγό πάνω στην πολύ γνωστή γέφυρα της πρωτεύουσας της πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας και στη συνέχεια είχε ανέβει στην οροφή του και είχε ρίξει φωτοβολίδα, αποκλείοντας την μία κατεύθυνση κυκλοφορίας της γέφυρας για περίπου 25 λεπτά.

Η Ντιάνα παραδέχθηκε την ενοχή της για διάφορες παραβάσεις και καταδικάστηκε σε 15μηνη φυλάκιση, με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους έπειτα από 8 μήνες.

Την καταδίκη της χαιρέτισε η συντηρητική πολιτική τάξη της Αυστραλίας, μεταξύ της οποίας και θείος της, ο οποίος είναι υπουργός σε πολιτειακό επίπεδο.

Ωστόσο η καταδίκη της οδήγησε τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι Κλεμάν Βουλ να εκφράσει την "ανησυχία" του για την ποινή αυτή φυλάκισης που επιβλήθηκε στην ακτιβίστρια και για την άρνηση αποφυλάκισής της με εγγύηση πριν από την εκδίκαση της έφεσης που προβλέπεται για τον Μάρτιο.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ δήλωσε ότι η διαδήλωση αυτή προκάλεσε "ενόχληση" στους κατοίκους του Σίδνεϊ και ότι η φυλάκιση της ακτιβίστριας ήταν μια "θετική εξέλιξη".

Η Ντιάνα "Βάιολετ" Κόκο θα παρουσιαστεί ξανά αύριο, Τρίτη, ενώπιον του δικαστηρίου σε μια προσπάθεια να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση.

"Η μεγάλη πλειονότητα των Αυστραλών, όλων των πολιτικών τάσεων, υποστηρίζει και έχει ψηφίσει υπέρ μιας ενεργειακής δράσης για το κλίμα", υπογραμμίζεται στην επιστολή που υπογράφουν 170 οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γνωστοί ακτιβιστές.

"Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τον κίνδυνο να τους επιβληθούν βαριές ποινές απλώς και μόνο επειδή κατεβαίνουν στους δρόμους", επισημαίνεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ