ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία – Ζελένσκι: Ζητά περισσότερη υποστήριξη από τη G7 – Τα τρία βήματα για ειρήνη

Πόλεμος Ουκρανία – Ζελένσκι: Ζητά περισσότερη υποστήριξη από τη G7 – Τα τρία βήματα για ειρήνη
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε τρία βήματα για τη διασφάλιση της ειρήνης (Photo by Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την G7 τη Δευτέρα (12/12) να διατηρήσει την υποστήριξή της για την Ουκρανία το επόμενο έτος, περιγράφοντας παράλληλα τρία βήματα για τη διασφάλιση της ειρήνης. Ανάμεσά τους, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων αυτά τα Χριστούγεννα.

Περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός: Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι είπε ότι το πρώτο βήμα είναι μια «νέα δύναμη» και ζήτησε περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από την G7.

«Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το πλεονέκτημα στο πυροβολικό και τους πυραύλους, αυτό είναι γεγονός», είπε ο Ζελένσκι στη δήλωσή του. «Η Ουκρανία χρειάζεται σύγχρονα άρματα μάχης - και σας ζητώ να μας παρέχετε αυτή την αμυντική ικανότητα. Μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή».

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται μεγαλύτερο «εξοπλισμό πυραύλων και περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται «συνεχή υποστήριξη πυροβολικού με όπλα και οβίδες».

«Όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε με τέτοια όπλα, τόσο πιο σύντομη θα είναι η ρωσική επιθετικότητα», είπε.

Υποστήριξη για την οικονομική και ενεργειακή σταθερότητα: Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ήταν να διατηρήσουν οι ηγέτες την οικονομική, ενεργειακή και κοινωνική σταθερότητα το επόμενο έτος.

Ζήτησε επίσης από την G7 να δεσμευτεί για αύξηση της βοήθειας για το φυσικό αέριο για την Ουκρανία.

«Ο τρόμος εναντίον των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο αέριο από το αναμενόμενο. Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε πρόσθετη υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτού του συγκεκριμένου χειμώνα», είπε ο Ζελένσκι. «Μιλάμε για τον όγκο περίπου 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που πρέπει να προμηθευτούμε επιπλέον».

Νέα διπλωματία: Στο τρίτο και τελευταίο βήμα, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα ήθελε να προσφέρει μια ειρηνευτική λύση, ξεκινώντας με το να ζητήσει από τη Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα αυτά τα Χριστούγεννα.

«Προτείνω στη Ρωσία να κάνει ένα συγκεκριμένο και ουσιαστικό βήμα προς μια διπλωματική διευθέτηση, η οποία αναφέρεται τόσο συχνά από τη Μόσχα», είπε. «Πολύ σύντομα θα έχουμε γιορτές που θα γιορτάσουν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Χριστούγεννα — σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο ή Πρωτοχρονιά και Χριστούγεννα — σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο», είπε ο Ζελένσκι.

«Είναι η ώρα για τους κανονικούς ανθρώπους να σκεφτούν την ειρήνη, όχι την επιθετικότητα. Προτείνω στη Ρωσία τουλάχιστον να προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι ικανή να εγκαταλείψει την επίθεση».

«Εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, θα διασφαλίσει μια διαρκή παύση των εχθροπραξιών», κατέληξε ο Ζελένσκι.

Δέσμευση της G7 να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία

Από την πλευρά της, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7) διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στα αντιαεροπορικά συστήματα.

Αυτό αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της G7 που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βρετανία.

Οι ηγέτες των επτά χωρών τόνισαν επίσης ότι η «ανεύθυνη πυρηνική ρητορική» της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.

«Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ