ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: Εφικτή μετά το τέλος του πολέμου η συνεργασία Ευρώπης-Ρωσίας

Σολτς: Εφικτή μετά το τέλος του πολέμου η συνεργασία Ευρώπης-Ρωσίας
Ο Γερμανός καγκελάριος διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι σχέσεις (με τη Ρωσία) συνεχώς περιορίζονται» ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στις αρχές του μήνα σημείωσε ότι η Δύση θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας εάν βάλει τέλος στον πόλεμο, έρχεται ο Γερμανός καγκελάριος να διαβεβαιώσει πως η συνεργασία με τη Ρωσία θα είναι και πάλι εφικτή μετά το τέλος του πολέμου.

«Η Ρωσία θα παραμείνει η μεγαλύτερη χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου. Είναι λοιπόν σημαντικό να προετοιμαστούμε για αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (12/12) σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη, τόνισε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι σχέσεις (με τη Ρωσία) συνεχώς περιορίζονται».

Αλλά μια Ρωσία «που θα τελειώσει τον πόλεμο και οι πολίτες της θα αγωνίζονται για ένα διαφορετικό μέλλον για τους ίδιους, χρειάζονται επίσης την ευκαιρία να ξεκινήσουν και πάλι την οικονομική συνεργασία σε διαφορετική εποχή», πρόσθεσε. «Μόνο που αυτή η στιγμή δεν είναι τώρα. Τώρα κάνουμε αυστηρότερες τις κυρώσεις», διευκρίνισε ο καγκελάριος.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Ρώσου προέδρου, ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «με τον πόλεμό του όχι μόνο κατάστρεψε τις υποδομές, τις πόλεις και τα χωριά στην Ουκρανία, αλλά και πολλές ζωές, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει και το μέλλον της ίδιας της Ρωσίας, κάτι που θα πρέπει να δικαιολογήσει στη χώρα του και στους δικούς του ανθρώπους».

Για να πετύχει τους στόχους της ιμπεριαλιστικής του πολιτικής, ο Ρώσος πρόεδρος «ρίχνει ρουκέτες σε άνδρες και γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά. Πρόκειται για τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για αυτό η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Και δεν θα τον κερδίσει», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις Μακρόν που προκάλεσαν αντιδράσεις

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 στις 3 Δεκεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αναφέρει πως η Δύση θα πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις στη Ρωσία για την ασφάλειά της, σε περίπτωση που ο πρόεδρός της, Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει τη μελλοντική της αρχιτεκτονική ασφαλείας.

«Υπάρχει ένα θέμα που εξαρτάται από τους Ουκρανούς, αυτό είναι το ζήτημα των συνόρων. Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να προετοιμάσουμε και αυτό συζητήσαμε με τον (Αμερικανό) πρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν, η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία θέλουμε να ζούμε αύριο», επεσήμανε ο Μακρόν.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε, όπως λέει πάντα ο πρόεδρος Πούτιν, είναι η ανησυχία του για το ΝΑΤΟ που φτάνει στην πόρτα του καθώς και η ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη στην περιοχή και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες μέλη προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, είχε πει ο Μακρόν.

Η δήλωσή του τότε είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την ίδια την Ουκρανία, όσο και από Γερμανούς πολιτικούς, αλλά και χώρες της Βαλτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ