ΚΟΣΜΟΣ

Άντζελο Μπανταλαμέντι: Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός συνθέτης και συνεργάτης του Ντέιβιντ Λιντ

Άντζελο Μπανταλαμέντι: Πέθανε ο κορυφαίος μουσικός συνθέτης και συνεργάτης του Ντέιβιντ Λιντ
O Άντζελο Μπανταλαμέντι. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP, File)

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών άφησε ο διάσημος συνθέτης που «έντυσε» μουσικά έργα του Ντέιβιντ Λιντς, όπως το Blue Velvet, το Twin Peaks και το Mulholland Drive, Άντζελο Μπανταλαμέντι.

Ο Μπανταλαμέντι πέθανε την Κυριακή από φυσικά αίτια, έχοντας δίπλα την οικογένειά του στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπως δήλωσε η ανιψιά του στο Hollywood Reporter.

Ο μουσικός είχε συνεργαστεί με τους Nina Simone, David Bowie, Paul McCartney, Shirley Bassey, Marianne Faithfull, Liza Minnelli, Pet Shop Boys και LL Cool J κατά τη διάρκεια της ποικίλης καριέρας του, ενώ συνέθεσε τους τίτλους για το Inside the Actors Studio και τη μουσική για την λαμπαδηδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Ο Μπανταλαμέντι άρχισε τη σταδιοδρομία του γράφοντας τη μουσική για ταινίες όπως τις Gordon's War (1973) και Law and Disorder (1974), αλλά ο δρόμος προς την αναγνώριση ήλθε όταν προσλήφθηκε ως εκπαιδευτής στο τραγούδι της Ιζαμπέλα Ροσελίνι για την ταινία του Ντέιβιντ Λιντς Μπλε βελούδο[14] (1986) Τελικώς έγραψε το τραγούδι «Mysteries of Love» σε στίχους του ίδιου του Λιντς, που τραγουδήθηκε από την Τζουλή Κρουζ.

Ο Μπανταλαμέντι έγραψε και όλη τη μουσική για την ταινία. Ο ίδιος ο συνθέτης εμφανίζεται στην ταινία ως ο πιανίστας του κλαμπ όπου εμφανίζεται η Ροσελίνι. Αυτή η ταινία υπήρξε η πρώτη μιας συνεργασίας που θα διαρκούσε σε όλη τη σταδιοδρομία του.

Μετά από μερικές ταινίες, όπως οι Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες Νο 3 και Τα Χριστούγεννα του Τρελού Θηριοτροφείου, ο Μπανταλαμέντι συνεργάσθηκε και πάλι με τον Λιντς, για την τηλεοπτική σειρά Ο ύποπτος κόσμος του Τουίν Πηκς, επίσης με τραγουδίστρια την Τζουλή Κρουζ.

Σε αυτή τη μουσική, διαφορετικά θέματα αντιστοιχούν σε διαφορετικά πρόσωπα του έργου. Ο συνθέτης τιμήθηκε με Βραβείο Γκράμι καλύτερου ποπ ορχηστρικού για το μοτίβο του Τουίν Πηκς. Μερικά άλλα έργα για τα οποία ο Μπανταλαμέντι υπέγραψε τη μουσική είναι τα κινηματογραφικά Ατίθαση καρδιά, Χαμένη λεωφόρος, Οδός Μαλχόλαντ (όπου έχει και έναν μικρό ρόλο ως ο γκάνγκστερ που αγαπά τον εκλεκτό εσπρέσο), The Straight Story, Οι Ατελείωτοι Αρραβώνες, Η Γραμματέας, καθώς και οι τηλεοπτικές σειρές On the Air and Hotel Room. Επίσης έγραψε μουσική για το βιντεοπαιχνίδι Fahrenheit.

Συνεργάσθηκε επίσης με τον σκηνοθέτη Πωλ Σρέιντερ σε λιγότερο γνωστές ταινίες του, όπως οι Auto Focus, The Comfort of Strangers and Dominion: Prequel to the Exorcist. Το 1998 ο Μπανταλαμέντι ηχογράφησε το «A Foggy Day (in London Town)» με τον Ντέιβιντ Μπόουι για το άλμπουμ Red Hot + Rhapsody, έναν φόρο τιμής στον Τζορτζ Γκέρσουιν που χρηματοδότησε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα για το AIDS. Η αναβίωση του Τουίν Πηκς το 2017 διέθετε και πάλι τη συνεργασία του Μπανταλαμέντι, με νέες συνθέσεις συνδυασμένες με μουσική από την παλαιά σειρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ