ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: 18 κινεζικά βομβαρδιστικά παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνάς της

Ταϊβάν: 18 κινεζικά βομβαρδιστικά παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνάς της
Για παραβίαση-ρεκόρ κάνει λόγο η κυβέρνηση στην Ταϊπέι (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Δεκαοκτώ κινεζικά βομβαρδιστικά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (air defense identification zone, ADIZ) της Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (13/12) η κυβέρνηση στην Ταϊπέι, παραβίαση-ρεκόρ κατ’ αυτήν, καθώς οι εντάσεις με το Πεκίνο παραμένουν υψηλές.

Εικοσιένα αεροσκάφη εισήλθαν στην ADIZ της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, ανάμεσά τους 18 βομβαρδιστικά H-6 (σ.σ. πρόκειται για την κινεζική εκδοχή του σοβιετικού σχεδιασμού στρατηγικού βομβαρδιστικού Τουπόλεφ Tu-16).

Η ADIZ της Ταϊβάν είναι αρκετά ευρύτερη από τον καθαυτό εναέριο χώρο της νήσου. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και τμήμα του εναέριου χώρου της ηπειρωτικής Κίνας.

Η Ταϊπέι καταγγέλλει πως το Πεκίνο αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης της αυτής τα δύο τελευταία χρόνια. Όμως η παραβίαση της ADIZ που ανακοίνωσε σήμερα σηματοδοτεί μακράν τη μεγαλύτερη παρείσφρηση κινεζικών βομβαρδιστικών H-6 αφότου άρχισε να δημοσιοποιεί σε ημερήσια βάση σχετικές στατιστικές, τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με ειδική βάση δεδομένων που τηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα επέβαλε νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων, οινοπνευματωδών και αλιευτικών προϊόντων από την Ταϊβάν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ-τσανγκ, κατηγόρησε το Πεκίνο πως παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου επιβάλλοντας «διακριτική μεταχείριση» σε βάρος της νήσου.

Είναι σπάνιες οι έξοδοι περισσοτέρων από πέντε βομβαρδιστικών H-6 σε μια μέρα· πάντως οι παραβιάσεις αυξήθηκαν θεαματικά τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο μήνα, 21 τέτοια βομβαρδιστικά μπήκαν στην ADIZ της Ταϊβάν· τον τρέχοντα, καταγράφονται 23 παραβιάσεις τους.

Το νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού. Η Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1949) χαρακτηρίζει την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα — διά της βίας αν χρειαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ