ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος αποστάτης στο CNNi: Υπάρχουν μανιακοί που απολαμβάνουν να σκοτώνουν

Ρώσος αποστάτης στο CNNi: Υπάρχουν μανιακοί που απολαμβάνουν να σκοτώνουν
Ο Νικίτα Τσιμπρίν φορώντας τη στρατιωτική του στολή CNNi/ Courtesy Nikita Chibrin

Ο Νικίτα Τσιμπρίν είναι πρώην στρατιώτης από τη ρωσική πόλη Γιακούτσκ, ο οποίος λέει ότι υπηρέτησε στην 64η χωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουράς, τη διαβόητη ρωσική στρατιωτική μονάδα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους στη Μπούτσα, τη Μποροντιάνκα και άλλες πόλεις και χωριά βόρεια του Κιέβου.

Δραπέτευσε από τον ρωσικό στρατό τον Σεπτέμβριο και διέφυγε στην Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας και Καζακστάν.

Τα στρατεύματα της ταξιαρχίας του Τσιμπρίν χαρακτηρίστηκαν εγκληματίες πολέμου από το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας τον Απρίλιο, αφού ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι που περιείχαν δολοφονημένους αμάχους και πτώματα στους δρόμους μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου.

Τα στρατιωτικά έγγραφα του Τσιμπρίν, που είδε το CNNi, δείχνουν ότι ο διοικητής του ήταν ο Αζάτμπεκ Ομουρμπέκοφ, γνωστός ως ο «χασάπης της Μπούτσα», στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ολόκληρη την ταξιαρχία.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις μαζικές δολοφονίες, ενώ επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι εικόνες πτωμάτων αμάχων ήταν ψεύτικες.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε στη μονάδα έναν τιμητικό στρατιωτικό τίτλο και την επαίνεσε για τον «ηρωισμό» και τις «τολμηρές ενέργειές της».

Ο Τσιμπρίν είπε ότι δεν είδε κανέναν ηρωισμό, αλλά πολλά από τα εγκλήματα.

Μιλώντας στο CNNi από μια ευρωπαϊκή χώρα όπου έχει ζητήσει άσυλο, περιέγραψε ορισμένα από τα εγκλήματα στα οποία λέει ότι υπήρξε μάρτυρας και άλλα για τα οποία άκουσε μαρτυρίες, και είπε ότι θα ήταν έτοιμος να καταθέσει εναντίον της μονάδας του σε διεθνές ποινικό δικαστήριο. Υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν διέπραξε κανένα έγκλημα.

«Δεν είδα δολοφονίες, αλλά είδα βιαστές να τρέχουν μακριά, να τους κυνηγούν (από υψηλόβαθμα μέλη της μονάδας) επειδή διέπραξαν βιασμό», είπε.

Είπε επίσης ότι η μονάδα είχε «άμεση εντολή να δολοφονήσει» οποιονδήποτε μοιραζόταν πληροφορίες για τις θέσεις της μονάδας, είτε στρατιωτικούς είτε πολίτες.

«Αν κάποιος είχε τηλέφωνο, μας επέτρεπαν να τον πυροβολήσουμε», είπε και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάποιοι από τους άνδρες της μονάδας ήταν ικανοί να σκοτώσουν άοπλους πολίτες.

«Υπάρχουν μανιακοί που απολαμβάνουν να σκοτώνουν έναν άνθρωπο. Τέτοιοι μανιακοί εμφανίστηκαν εκεί», είπε.

Ο Τσιμπρίν περιέγραψε επίσης εκτεταμένες λεηλασίες, με Ρώσους στρατιώτες να παίρνουν υπολογιστές, κοσμήματα και οτιδήποτε τους άρεσε. Έκλεβαν ακόμα αμάξια και τα πουλούσαν στη Λευκορωσία.

Όπως εξήγησε, «η νοοτροπία είναι, αν κλέψεις κάτι, είσαι καλός. Αν δεν σε πιάσει κανείς, καλά! Αν δεις κάτι που είναι ακριβό και το κλέψεις και δεν σε πιάσουν, είσαι καλός».

Όσο για τους διοικητές της μονάδας, είπε ότι γνώριζαν καλά για τους υποτιθέμενους βιασμούς και δολοφονίες και τις λεηλασίες, αλλά δεν έδειχναν το παραμικρό ενδιαφέρον για την αναζήτηση δικαιοσύνης.

«Αντιδρούσαν ως εξής: ‘Συνέβη. Και λοιπόν;’ Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε καμία αντίδραση. Δεν υπάρχει πειθαρχία», σημείωσε.

Το CNNi ζήτησε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

«Μας είπαν ψέματα»

Σύμφωνα με τον Τσιμπρίν, οι άνδρες στη μονάδα του ήταν επίσης κάκιστα προετοιμασμένοι για μάχη. Είπε ότι η εκπαίδευση που έλαβε η μονάδα του συνίστατο σε διοικητές που τους έδωσαν ένα όπλο, έναν στόχο και 5.000 σφαίρες.

«Συνέχισε να πυροβολείς και μετά είσαι ελεύθερος να φύγεις. Κανείς δεν έκανε τίποτα. Δεν υπήρχε ουσιαστική εκπαίδευση. Προηγουμένως δούλευα με υπολογιστή σε γραφείο…», είπε. Εκτός από το ότι ήταν κακώς εκπαιδευμένοι, πρόσθεσε, οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα που πήγαιναν.

«Ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Ήταν μια στρατιωτική εκπαίδευση με τον στρατό της Λευκορωσίας. Και μας είπαν ψέματα. Στις 24 Φεβρουαρίου απλώς είπαν ότι όλοι θα πάνε στον πόλεμο», είπε ο Τσιμπρίν, προσθέτοντας ότι αρχικά αρνήθηκε να πάει.

Ο Τσιμπρίν πέρασε μήνες στην Ουκρανία. Όταν η 64η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών αποσύρθηκε στα τέλη Μαρτίου από την περιοχή βορειοδυτικά του Κιέβου, μετά την αποτυχημένη επίθεση εκεί, αυτός και η μονάδα του επέστρεψαν στη Λευκορωσία.

Είπε ότι υπέφερε από τραυματισμό στην πλάτη και πήγε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Ρωσία, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ουκρανία τον Μάιο. Αυτή τη φορά στάλθηκε στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία και στη συνέχεια πέρασε χρόνο στα δάση γύρω από το Ιζιούμ.

Τότε ήταν που τελικά βρήκε την ευκαιρία να δραπετεύσει, είπε. Παρατήρησε ότι διοικητές άλλων μονάδων έφευγαν από την περιοχή για τη Ρωσία με ένα φορτηγό και πήδηξε μέσα.

Μόλις επέστρεψε στη Ρωσία, ο Τσιμπρίν είπε ότι πέρασε σχεδόν ένα μήνα στο νοσοκομείο, και ισχυρίστηκε ότι δεν μπόρεσε να λάβει την κατάλληλη θεραπεία. «Είπαν ότι αν ήθελα να πάω σε ένα ειδικό σανατόριο, έπρεπε να υπογράψω ένα χαρτί που έλεγε ότι θα επιστρέψω στον πόλεμο», είπε.

Αρνούμενος να υπογράψει, ο Τσιμπρίν είπε ότι ετοιμαζόταν να υποβάλει έγγραφα για να ακυρωθεί η στρατιωτική του σύμβαση, όταν η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε μερική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.

Γνωρίζοντας ότι έπρεπε να φύγει όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πόλη που βρισκόταν, ο Τσιμπρίν διέφυγε πρώτα στην Αγία Πετρούπολη και μετά πήρε ένα τρένο για τη Λευκορωσία. Εκεί μπόρεσε να βρει έναν μεσάζοντα που τον βοήθησε να φτάσει στο Καζακστάν, από όπου ταξίδεψε τελικά στην τρέχουσα τοποθεσία του.

Τώρα είναι αποφασισμένος να μιλήσει για τα γεγονότα που είδε στην Ουκρανία, γράφοντας ακόμη και ένα αντιπολεμικό τραγούδι. «Εκατοντάδες ψυχές, εκατοντάδες σώματα χαμένων ανθρώπων. Εκατοντάδες μητέρες χωρίς παιδιά», λέει ο στίχος.

Ο Τσιμπρίν δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα χάσει τελικά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά όχι μέχρι να χαθούν πολλές ακόμη ζωές.

Επιμέλεια: Σπυριδούλα Σκούρα

‘There are maniacs who enjoy killing,’ Russian defector says of his former unit accused of war crimes in Bucha By Fred Pleitgen, Claudia Otto and Ivana Kottasová, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ