ΚΟΣΜΟΣ

Ιμάμογλου: «Πυρά» από Παρίσι για την προσπάθεια καθαίρεσης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης

Ιμάμογλου: «Πυρά» από Παρίσι για την προσπάθεια καθαίρεσης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης
Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, χαιρετίζει τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Δημαρχείο Κων/πολης, μετά τη δίκη του ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / SEDAT SUNA

Την προσήλωση της Γαλλίας στην ελευθερία της έκφρασης υπενθυμίζει το Παρίσι, αναφορικά με την φυλάκιση του δήμαρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Συγκεκριμένα, στις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ανακύψει ενάντια στην προσπάθεια καθαίρεσης του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος, δε, θεωρείται πιθανός υποψήφιος για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023 του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετείται και το Παρίσι.

Η Αν- Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται στην βαθιά ανησυχία που προκλήθηκε από την καταδίκη του Δημάρχου, ο οποίος, υπενθυμίζεται, ότι καταδικάστηκε σε περισσότερα από δύο έτη φυλάκισης και απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών «Η Γαλλία υπενθυμίζει την προσήλωσή της στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και στη σημασία του σεβασμού των κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε, προτρέποντας την Τουρκία «να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις επί το έργον σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ο δικηγόρος του Δημάρχου, Κεμάλ Πολάτ, απευθυνόμενος στο Γαλλικό Πρακτορείο, κοινοποίησε την απόφαση του Ιμάμογλου να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης. Καθώς η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, διευκρίνισε, ο Ιμάμογλου πρόκειται να διατηρήσει τη θέση του Δημάρχου έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Στο δρόμο χιλιάδες Τούρκοι

Στο μεταξύ, χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα, Πέμπτη (15/12), κατά της καταδίκης του Εκρέμ Ιμάμογλου και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας που του επιβλήθηκε, με επικρίσεις κατά της κυβέρνησης. Έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές κι εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την τουρκική κοινωνία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως αντιδρά έναντι των πολιτικών προκλήσεων που επρόκειται να αντιμετωπίσει.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Άδικη ποινή που δε συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι δηλώσεις του Παρισιού έρχονται σε συνέχεια των ανησυχιών που εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν, Βεντάντ Πατέλ, τονίζοντας ότι «Αυτή η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

Παράλληλα, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Αμόρ αναφερόμενος στη δίκη του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ