ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Τουλάχιστον 8 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι λόγω κατολίσθησης

Μαλαισία: Τουλάχιστον 8 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι λόγω κατολίσθησης
Οι τοπικές αρχές εικάζουν ότι δεκάδες αγνοούμενοι παραμένουν κάτω από όγκους λάσπης, συντρίμμια και πεσμένα δέντρα ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζώη τους από κατολίσθηση που σημειώθηκε σε καταυλισμό στη Μαλαισία ενώ αρκετοί είναι οι αγνοούμενοι που αναζητούνται κάτω από όγκους λάσπης. 

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από 50 άτομα κατάφεραν να διασωθούν ενώ την ίδια ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων είναι σε εξέλιξη.

Οι τοπικές αρχές εικάζουν ότι δεκάδες αγνοούμενοι παραμένουν κάτω από όγκους λάσπης, συντρίμμια και πεσμένα δέντρα.

Η κατολίσθηση, έγινε γύρω στις 03:00 τοπική ώρα (χθες Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στις 21:00 ώρα Ελλάδας) κοντά σε αγρόκτημα στην πολιτεία Σελάγκορ, περίπου 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ.

Από τους συνολικά 92 ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, οι 53 έχουν βρεθεί και είναι ασφαλείς, σύμφωνα με μέσω κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενο την Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν επτά τραυματίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή τους.

Η κατολίσθηση έγινε από ύψος κάπου 30 μέτρων, από λόφο σύμφωνα με τον διευθυντή της πυροσβεστικής στη Σελάγκορ.

«Προσεύχομαι οι αγνοούμενοι να βρεθούν σύντομα και να είναι ασφαλείς», ανέφερε ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο Νικ Νάζμι Νικ Άχμαντ, μέσω Twitter, προσθέτοντας πως θα μεταβεί εντός της ημέρας στον τόπο της καταστροφής.

Η περιοχή όπου έγινε η κατολίσθηση, στον δήμο Μπάταγκ Κάλι, είναι γνωστή για τα θέρετρά της, τους καταρράκτες και γενικότερα τη φυσική ομορφιά της.

Σε φωτογραφίες του αγροκτήματος που προσφέρει χώρο για να διαμένουν εκδρομείς αναρτημένες στο Facebook διακρίνεται μεγάλη έκταση όπου μπορούν να στήνονται σκηνές.

Η Σελάγκορ, είναι η πλουσιότερη πολιτεία της Μαλαισίας και έχει υποστεί κι άλλες κατολισθήσεις στο παρελθόν, οι οποίες ενίοτε αποδίδονται στην αποψίλωση δασικών εκτάσεων.

Η Μαλαισία διανύει την περίοδο των βροχών, ωστόσο δεν είχαν σημειωθεί βροχοπτώσεις πριν από την κατολίσθηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, περίπου 21.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας πλημμυρών σε επτά πολιτείες της Μαλαισίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ