ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία - Πλημμύρες στην Ίσκια: Απομακρύνονται πάνω από 1.000 κάτοικοι από τα σπίτια τους

Ιταλία - Πλημμύρες στην Ίσκια: Απομακρύνονται πάνω από 1.000 κάτοικοι από τα σπίτια τους
Οι κάτοικοι που θα απομακρυνθούν από τις εστίες τους θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία σε άλλες περιοχές του νησιού AP Photo / Salvatore Laporta

Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι θα πρέπει να μεταφερθούν σήμερα Παρασκυή (2/12) σε ασφαλέστερα σημεία ύστερα από προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις στο νησί Ίσκια της Ιταλίας, όπου εξαιτίας κατολίσθησης το Σάββατο 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται.

«Πάνω από 1.000 άνθρωποι θα απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες από το απόγευμα της παρασκευής (2/12) στις 16:00» (17:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Τζοβάνι Λενίνι, ειδικός επίτροπος πολιτικής προστασίας στο νησί, που διορίστηκε από την κυβέρνηση ύστερα από την κατολίσθηση που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στη μικρή πόλη Καζαμίτσολα Τέρμε.

Η επίτροπος αρμόδια για τη διοίκηση της κοινότητας αυτής των 8.000 κατοίκων, η Σιμονέτα Καλκατέρα, διευκρίνισε ότι όλοι οι κάτοικοι που θα απομακρυνθούν από τις εστίες τους θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία σε άλλες περιοχές του νησιού, που βρίσκεται κοντά στο Κάπρι, στον κόλπο της Νάπολης.

Κάλεσε επίσης τους κατοίκους να μην χρησιμοποιήσουν τα δικά τους οχήματα αλλά τα λεωφορεία που θα βρίσκονται στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της τοπικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, για σήμερα αναμένονται 40 με 50 χιλιοστά βροχής, ενώ περίπου 100 χιλιοστά είχαν πέσει στην περιοχή αυτή στις 26 Νοεμβρίου, την ημέρα της καταστροφής.

Να σημειωθεί ότι οι πλημμύρες και κατολισθήσεις προκάλεσαν το θάνατο 12 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 240 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις οικίες τους.

Η κυβέρνηση Μελόνι έχει κηρύξει την Ίσκια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διαθέτοντας συνολικά έξι εκατομμύρια ευρώ για την αρωγή των αστέγων, την ανοικοδόμηση, αλλά και έργα προς αποφυγή νέων κατολισθήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ