ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων χολέρας είναι «άδεια ή εξαιρετικά χαμηλά»

ΠΟΥ: Τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων χολέρας είναι «άδεια ή εξαιρετικά χαμηλά»
Τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων κατά της χολέρας φαίνεται πως είναι «αυτή τη στιγμή άδεια ή εξαιρετικά χαμηλά» AP Photo

Περίπου 30 χώρες παγκοσμίων έχουν αναφέρει εξάρσεις χολέρας κατά το 2022, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 1/3 από μια τυπική χρονιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Φίλιπ Μπαρμπόζα, επικεφαλής της ομάδας για τη Χολέρα και Επιδημικές Διαρροιακές Ασθένειες στον Π.Ο.Υ. «Δεν έχουμε άλλα εμβόλια. Περισσότερες χώρες συνεχίζουν να (τα) ζητούν και είναι εξαιρετικά δύσκολο», ενώ σημείωσε ότι «Όλα τα εμβόλια που έχουν παραχθεί έχουν ήδη διανεμηθεί».

Τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων κατά της χολέρας, στη διαχείριση των οποίων συμβάλλει ο Οργανισμός, φαίνεται πως είναι «αυτή τη στιγμή άδεια ή εξαιρετικά χαμηλά» εν μέσω έξαρσης της ασθένειας διεθνώς.

Αξιωματούχος του ΠΟΥ αναφέρεται στα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που έχει η Διεθνής Συντονιστική Ομάδα για την παροχή εμβολίων, η οποία τελεί υπό τη διαχείριση του ΠΟΥ και άλλων φορέων. Περίπου στις 36 εκατ. ανέρχονται οι διαθέσιμες δόσεις τον χρόνο. Η έλλειψη εμβολίων έχει ήδη ωθήσει τον ΠΟΥ στην προσωρινή αναστολή της έως τώρα συνηθισμένης πρακτικής του εμβολιασμού με δύο δόσεις κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Ο Μπαρμπόζα, σημείωσε ότι μέρος της κρίσης αυτής οφείλεται στην απόφαση Ινδού παρασκευαστή να σταματήσει την παραγωγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο στόχαστρο βρίσκονται χώρες που πλήττονται από φτώχεια και συγκρούσεις, όπως η Αϊτή και η Υεμένη, αλλά η ασθένεια έχει επίσης αναφερθεί σε χώρες όπως ο Λίβανος, που έως πρόσφατα ήταν μια χώρα μεσαίου εισοδήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ