ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πιλοτικό πρόγραμμαγια μείωση των ωρών εργασίας χωρίς περικοπή μισθού

Ισπανία: Πιλοτικό πρόγραμμαγια μείωση των ωρών εργασίας χωρίς περικοπή μισθού
Πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ ξεκινάει η Ισπανία για τον περιορισμό της εργάσιμης εβδομάδας χωρίς τη μείωση μισθών. ΑΠΕ - ΜΠΕ (ΑΡΧΕΙΟ)

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ ξεκινάει η Ισπανία προκειμένου για την ενθάρρυνση μικρομεσαίων βιοτεχνιών να περιορίσουν την εργάσιμη εβδομάδα τουλάχιστον κατά μισή ημέρα χωρίς τη μείωση μισθών, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της παραγωγικότητας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Βιομηχανίας σε ανακοίνωση που δημοσίευσε, σήμερα, Παρασκευή (16/12), παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, θέτει ως στόχο στις εταιρείες που αιτούνται τη δεδομένη στήριξη, να σχεδιάσουν τρόπους προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους αντισταθμίζοντας, έτσι, τις υπερβάσεις στο μισθολογικό κόστος.

Οι βελτιώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός ενός έτους, ενώ η εταιρεία θα πρέπει να διατηρήσει το πρόγραμμα για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, κινείται στα πλαίσια του λεγόμενου «σκανδιναβικού μοντέλου», με βάση το οποίο εκτιμάται ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί εάν μειωθούν οι ώρες εργασίας και αποτελεί μία ενεργή συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις εδώ και καιρό. Ωστόσο, άρχισε να γίνεται περισσότερο δημοφιλής πολιτική μεταξύ εταιριών, πολιτικών και φορέων του δημόσιου τομέα κατά την κρίση της Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ