ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν ξανά να καταλάβουν το Κίεβο»

Ουκρανία: «Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν ξανά να καταλάβουν το Κίεβο»
Εκτιμάται ότι μέσα στον χειμώνα θα ξαναγίνει προπάθεια κατάληψης του Κιέβου AP Photo/Libkos

Μεγάλη επίθεση των Ρώσων με στόχο την κατάκτηση του απόρθυτου μέχρι στιγμής Κιέβου, αναμένουν οι ουκρανικές αρχές εντός του 2023.

Ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούζνι, εκτιμά πως αρκετά σύντομα οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν ξανά να κάνουν ό,τι δεν κατάφεραν τους τελευταίους δέκα μήνες, μετά την έναρξη της αιματηρής εισβολής τους στη χώρα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 15/12 στο The Economist, μετά από δέκα μήνες του πολέμου που διαδραματίζεται στην καρδιά της Ευρώπης, είναι σχεδόν βέβαιο σύμφωνα με τους ανθρώπους που βιώνουν στο «πετσί» τους την κατάσταση, πως η χώρα θα είναι αντιμέτωπη μια μεγάλη επίθεση, η οποία θα μπορούσε να γίνει «Τον Φεβρουάριο, στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο και στη χειρότερη στα τέλη Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να θέσουν στο στόχαστρο τη νότια Ουκρανία, το Ντονμπάς ή την ίδια την ουκρανική πρωτεύουσα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους στο Κίεβο», υποστήριξε ο αρχιστράτηγος.

Η υπόθεση έρχεται πρώτα από όλα σε αντίθεση με τα μαθήματα του παρελθόντος. Εξαπολύοντας την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ήλπιζε να δει τις αρχές της Ουκρανίας να διαλύονται, τον στρατό της να καταρρέει και τον λαός της να υποδέχεται τον ρωσικό στρατό ως σωτήρα.

Συνέβη το αντίστροφο. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστάθηκαν, ο λαός εξεγέρθηκε και οι Ρώσοι έδειξαν αδυναμίες που κανείς δεν φανταζόταν: ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποστήριξη, μονάδες που δεν λάμβαναν πρωτοβουλίες, ανεπαρκή στρατιωτικό συντονισμό, περιορισμένη ενημέρωση. Μεταξύ άλλων.

Μια επίθεση στο Κίεβο στις αρχές του 2023; «Θεωρητικά είναι δυνατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάντερ Κραμτσίχιν. «Σαφώς, αυτή θα πρέπει να μελετηθεί καλύτερα, χωρίς αυτή την τρελή ιδέα ότι όλα θα συμβούν (χωρίς μάχες) όπως συνέβη στην Κριμαία το 2014».

Τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός οδοστρωτήρας αποδείχθηκε αποτελεσματικός στο συνδυασμό των σφοδρών βομβαρδισμών με την αργή προώθηση των χερσαίων δυνάμεων. Όλα μάλλον μακριά από οικισμούς.

«Το να καταλάβεις μια πόλη χωρίς να την καταστρέψεις είναι δύσκολο, εκτός από την περίπτωση της απόφασης παράδοσης, όπως το Παρίσι το 1940», σημειώνει ο Αλεξάντερ Κραμτσίχιν.

«Όλες οι πόλεις που καταλήφθηκαν στην Ουκρανία από ένα στρατόπεδο καταλήφθηκαν έπειτα από αιφνιδιασμό (...) ή περικύκλωση ή την απειλή περικύκλωσης», τονίζει ο Μισέλ Γκογιά, πρώην συνταγματάρχης του γαλλικού στρατού και ιστορικός του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ