ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στη Σουηδία για την εκτέλεση τριών χιμπατζήδων

Οργή στη Σουηδία για την εκτέλεση τριών χιμπατζήδων
Ζωολογικός κήπος στην Σουηδία πυροβόλησε και εκότωσε τρεις χιμπατζήδες AP Photo/Wilfredo Lee

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απερίγραπτη απόφαση ζωωλογικού κήπου στη Σουηδία, να θανατώσει τρεις χιμπατζήδες, που ξέφυγαν από τα κλουβιά τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζώα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα και πως ο κόσμος τα γνώριζε με τα ονόματά τους. Η είδηση φιλοξενήθηκε μάλιστα σε πολλά μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Την περασμένη Τετάρτη (14/12), έγινε γνωστό ότι εντός του ζωολογικού κήπου στο Furuvik της Σουηδίας, πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις χιμπατζήδες και τραυμάτισαν ακόμη έναν, επειδή διέφυγαν από τον περίβολό τους.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε και προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υποστήριζαν ότι επέλεξαν να πυροβολήσουν τα ζώα αντί να προσπαθήσου να τα ηρεμήσουν γιατί αποτελούσαν απειλή για τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει γνωστό πως κατάφεραν τα ζώα να βγουν από τον περιφραγμένο χώρο που βρίσκονταν.

Τα συγκεκριμένα ζώα ήταν πολύ γνωστά στη Σουηδία και ο θάνατός τους έχει προκαλέσει οργή. Ο ερευνητής Mathias Osvath, είναι ένα από τα άτομα που μελετά και γνωρίζει για αρκετά χρόνια τους χιμπατζήδες, επέμεινε ότι δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο.

«Αν τους συναντούσα στο πάρκο ο σφυγμός μου θα είχε ανέβει, αλλά δεν θα φοβόμουν για τη ζωή μου. Είναι μια τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά στο BBC.

Ο ζωολογικός κήπος είναι προς το παρόν κλειστός για αυτή τη σεζόν, επομένως δεν υπήρχε κοινό την ώρα που έλαβε χώρα το συμβάν, αλλά οι υπεύθυνοι είπαν ότι τα ζώα που διέφυγαν εξακολουθούσαν να αποτελούν απειλή για το προσωπικό, στο οποίο δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί ή να μείνει στους εσωτερικούς χώρους.

Επιμένοντας στα επιχειρήματά του, ο ζωολογικός κήπος αναφέρει ότι αναγκάστηκε να πυροβολήσει τα ζώα αντί να τα ναρκώσει χρησιμοποιώντας βελάκια ηρεμιστικού, τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν μόνο από κοντινή απόσταση.

«Οι χιμπατζήδες μπορούν να θεωρηθούν ειρηνικοί, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι. Είναι γρήγοροι, πολύ δυνατοί και γενικά ατρόμητοι» ανέφερε δήλωση της εταιρείας στο Facebook.

«Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 λεπτά μέχρι να δράσει η αναισθησία, θα αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη ασφάλεια» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ένας πρώην φροντιστής, ο οποίος εργάστηκε με τα ζώα για 30 χρόνια, κατηγόρησε τον ζωολογικό κήπο ότι συμπεριφέρθηκε αντιεπαγγελματικά. «Νομίζω ότι πανικοβλήθηκαν», είπε η Ing-Marie Persson στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Την Παρασκευή, ο ζωολογικός κήπος επιβεβαίωσε τις ταυτότητες των δύο εκ των τριών νεκρών χιμπατζίδων. Πρόκειται για τη Λίντα και τον Τόρσεν. Ο τρίτος νεκρός χιμπατζής είναι ο Σαντίνο και ο τραυματισμένος ονομάζεται Μάντα.

Έμπειροι ζωολόγοι του Πανεπιστήμιο του Λουντ ανέστειλαν τη συνεργασία τους με το ζωολογικό κήπο.

«Τους ήξερα προσωπικά, θα έλεγα. Έχω αγκαλιάσει τη Μάντα, έχω φιλήσει τη Λίντα», ήταν μερικά από τα λόγια του Μαθίας Όσβαθ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι χιμπατζήδες είχαν ξεφύγει από τον περιφραγμένο χώρο και στο παρελθόν, ενώ υπήρχαν επισκέπτες μέσα στο ζωολογικό κήπο.

Ο Σαντίνο ήταν πολύ γνωστός πέρα ​​από τη Σουηδία για τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες και μάλιστα λέγεται πως ήταν ο αγαπημένος χιμπατζής της πριγκίπισσας της Σουηδίας Βικτώρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ