ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πίσω στο μουσείο επέστρεψε μέρος κλεμμένου θησαυρού από το 2019

Γερμανία: Πίσω στο μουσείο επέστρεψε μέρος κλεμμένου θησαυρού από το 2019
Μεταξύ των κοσμημάτων του 18ου αιώνα που λείπουν περιλαμβάνεται μια επωμίδα γνωστή ως «Λευκό Διαμάντι της Δρέσδης», 49 καρατίων AP Photo/Jens Meyer, file

«Τα περισσότερα από τα κοσμήματα που εκπλάπησαν από μια ιστορική συλλογή έργων τέχνης της Δρέσδης το 2019, αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ανακτηθεί», ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία και ο εισαγγελέας σε μια επιτυχία των Αρχών, καθώς η λεία αποτελούσε μέρος ανεκτίμητων θησαυρών από το μουσείο «Green Vault». 

Τα 31 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός αστεριού από το στήθος του Πολωνικού Τάγματος του Λευκού Αετού και ενός περίτεχνου διαμαντένιου κοσμήματος που φοριέται στο κεφάλι, είναι ασφαλισμένα από τους ερευνητές στο Βερολίνο.

Η επιστροφή τους ακολούθησε διαπραγματεύσεις μεταξύ Εισαγγελίας και συνηγόρων υπεράσπισης των Γερμανών που δικάζονται για τη διάρρηξη του Νοεμβρίου 2019 στο μουσείο «Gruenes Gewoelbe» (Green Vault).

Συνολικά, τα κοσμήματα περιείχαν περισσότερα από 4.300 διαμάντια με εκτιμώμενη αξία πάνω από 113 εκατομμύρια ευρώ (120 εκατομμύρια δολάρια).

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι οι κλέφτες πριόνισαν εκ των προτέρων μέρος από κάγκελα παραθύρου και τα ξανακόλλησαν για να μπουν στο κτίριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Τα κομμάτια που επιστράφηκαν θα εξεταστούν από ειδικούς «για να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα και η ακέραιοτητά τους», δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μεταξύ των κοσμημάτων του 18ου αιώνα που λείπουν περιλαμβάνεται μια επωμίδα στην οποία τοποθετήθηκε ένας πολύτιμος λίθος γνωστός ως «Λευκό Διαμάντι της Δρέσδης», 49 καρατίων.

Το «Grünes Gewölbe», το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ευρώπης, περιέχει θησαυρούς συμπεριλαμβανομένου ενός ζαφειριού 547,71 καρατίων που δόθηκε από τον Πέτρος Α' ή Πιότρ Α' Αλεξέγιεβιτς γνωστός και ως Πέτρος ο Μέγας ή Μέγας Πέτρος που ήταν τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου για 43 έτη, από το 1682 έως το 1725.

Το Grünes Gewölbe αποτελείται από 10 αίθουσες που περιέχουν περίπου 3.000 αντικείμενα κοσμημάτων και άλλα αριστουργήματα. Το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά πλέον έχουν αποκατασταθεί. Άνοιξε για πρώτη φορά φορά προς το κοινό μετά την ανακαίνισή του το 2006.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ