ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Κίνα: Οι ειδικοί προειδοποιούν για τρία κύματα τον φετινό χειμώνα

Κορωνοϊός - Κίνα: Οι ειδικοί προειδοποιούν για τρία κύματα τον φετινό χειμώνα
Ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος υγείας υποστήριξε, μάλιστα, ότι πιστεύει ότι η Κίνα βιώνει το πρώτο από τα τρία αναμενόμενα κύματα λοιμώξεων από τον Covid αυτόν τον χειμώνα (AP Photo/Andy Wong)

Μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην Κίνα στις αρχές του μήνα, ειδικοί προειδοποιούν ότι στη χώρα θα υπάρξουν έως και τρία κύματα κορωνοϊού τον φετινό χειμώνα.

Ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος υγείας υποστήριξε, μάλιστα, ότι πιστεύει ότι η Κίνα βιώνει το πρώτο από τα τρία αναμενόμενα κύματα λοιμώξεων από τον Covid αυτόν τον χειμώνα.

Η χώρα βλέπει μια αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση των πιο αυστηρών περιορισμών στις αρχές αυτού του μήνα.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν σχετικά χαμηλό αριθμό νέων καθημερινών κρουσμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτοί οι αριθμοί είναι υποεκτιμημένοι λόγω της πρόσφατης μείωσης των τεστ για Covid.

Η κυβέρνηση ανέφερε μόνο 2.097 νέα καθημερινά κρούσματα την Κυριακή.

Σύμφωνα με το BBC, ο επιδημιολόγος Wu Zunyou είπε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα άνοδος των λοιμώξεων θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο κύμα θα πυροδοτηθεί από μαζικά ταξίδια τον Ιανουάριο την περίοδο των εορτασμών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς που διαρκεί μια εβδομάδα, ξεκινώντας στις 21 Ιανουαρίου. Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν συνήθως αυτή την περίοδο για να περάσουν τις διακοπές με την οικογένεια.

Η τρίτη αύξηση των κρουσμάτων θα διαρκέσει από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τις διακοπές, είπε ο Δρ Wu.

Μιλώντας σε συνέδριο το Σάββατο (18/12) είπε ότι τα τρέχοντα επίπεδα εμβολιασμών προσέφεραν ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας από τις εξάρσεις και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων.

Συνολικά, η Κίνα λέει ότι περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν λάβει τρεις δόσεις εμβολίου. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα Covid.

Η Κίνα έχει αναπτύξει και παράγει τα δικά της εμβόλια, τα οποία έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από τη σοβαρή ασθένεια Covid και το θάνατο από τα εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Τα σχόλια του Δρ Wu έρχονται αφού ένα έγκριτο ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πίστευε ότι η Κίνα θα μπορούσε να δει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να πεθαίνουν από Covid το 2023 μετά από μια έκρηξη κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση δεν έχει αναφέρει επίσημα κανέναν θάνατο από Covid από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν άρθηκαν οι περιορισμοί μετά από μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της για μηδενική ανοχή στην Covid. Αυτή περιελάμβανε το τέλος στις μαζικές δοκιμές.

Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές θανάτων που συνδέονται με τον Covid που εμφανίστηκαν στο Πεκίνο.

Τα νοσοκομεία εκεί και σε άλλες πόλεις δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ένα κύμα, το οποίο έχει επίσης πλήξει σκληρά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες εστίασης.

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, διέταξε τα περισσότερα σχολεία της να πραγματοποιήσουν διαδικτυακά μαθήματα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στα ύψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ