ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Το Κατάρ αρνείται τα πάντα και απειλεί την Ευρώπη με το φυσικό αέριο

Qatar Gate: Το Κατάρ αρνείται τα πάντα και απειλεί την Ευρώπη με το φυσικό αέριο
«O περιορισμός του διαλόγου και της συνεργασίας θα επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία και στην ενεργειακή ασφάλεια», λέει το Κατάρ AP Photo/Kamran Jebreili

Μετά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Κατάρ σχετικά με την υπόθεση του «Qatar Gate» που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών με τις βελγικές Αρχές να έχουν ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις, το Εμιράτο συνεχίζει να αρνείται τα πάντα!

Μάλιστα, την Κυριακή (18/12) το πήγε και ένα βήμα παρακάτω, καθώς εκτός από άρνηση για οποιαδήποτε εμπλοκή κυβερνητικού στελέχους του, πλέον, εξαπολύουν και απειλές κατά της Ευρώπης.

«Ο περιορισμός του διαλόγου και της συνεργασίας θα επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας», ήταν ένα από τα πιο αιχμηρά σχόλια στην θέση που μετέφερε αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Συγκεκριμένα διπλωμάτης του Κατάρ δήλωσε ότι το Εμιράτο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση διαφθοράς που ερευνάται από τις βελγικές Αρχές, στην οποία εμπλέκονται άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη δήλωση να αναμεταδίδει η βελγική Le Soir, αλλά και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Βαθιά απογοήτευση»

Στη δήλωση του διπλωμάτη της αποστολής του Κατάρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται ότι «η χώρα δέχθηκε αποκλειστικά κριτική και επίθεση» στο πλαίσιο της έρευνας και ότι είναι «βαθιά απογοητευμένη που η βελγική κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να συνεργαστεί με την κυβέρνησή μας για να εξακριβώσει τα γεγονότα».

Στη δήλωση προστίθεται ότι «ο περιορισμός του διαλόγου και της συνεργασίας» για το θέμα πριν από την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας θα επηρεάσει αρνητικά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τις συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», με το τελευταίο σχόλιο να αποτελεί ευθεία απειλεί για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη!

Συνεχίζονται οι έρευνες σε Βέλγιο - Ιταλία

Εξάλλου, την περασμένη Πέμπτη στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα ένα κείμενο στο οποίο «προτρέπουν την αναστολή των αδειών πρόσβασης για εκπροσώπους των συμφερόντων του Κατάρ» κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η απόφαση προήλθε από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Το πλούσιο κράτος σε φυσικό αέριο κατήγγειλε την έλλειψη συνεργασίας από τη βελγική κυβέρνηση, της οποίας είναι «στενός» εταίρος και «σημαντικός προμηθευτής» υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Ωστόσο, στο Βέλγιο όπως και στο Μιλάνο, οι έρευνες συντονίζονται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα Φάμπιο Ντε Πασκουάλε της ομάδας διεθνών υποθέσεων, ο οποίος αναζητά τυχόν κεφάλαια, αποτέλεσμα διαφθοράς, που επανεπενδύονται στην Ιταλία, εξ ου και η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ