ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Έλεγχος σε επτά λογαριασμούς στην Ιταλία - Τα «δώρα» για την επιρροή των αποφάσεων

Qatar Gate: Έλεγχος σε επτά λογαριασμούς στην Ιταλία - Τα «δώρα» για την επιρροή των αποφάσεων
Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, η Εύα Καϊλή, ψήφιζε σύμφωνα με τις οδηγίες του συντρόφου της σχετικά με θέματα του Κατάρ INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Μόλις τέσσερις μέρες έμειναν για την ημερομηνία που θα αποφασιστεί η προφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή που βρίσκεται στις ολοκαίνουριες φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες.

Όλες αυτές τις μέρες που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Qatar Gate οι βελγικές αρχές έχουν συγκεντρώσει πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι αλλά και όσους έχει ο ίδιος κατονομάσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Βέλγοι δικαστές μαρτυρούν ότι ο Τζιόρτζι διηύθυνε και διαχειριζόταν ενδεχομένως για λογαριασμό του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τις ψήφους για το Κατάρ και το Μαρόκο.

Ο ίδιος αποφάσιζε ποια τροπολογία έπρεπε να κατατεθεί και ήταν ο ίδιος που έδινε στην ομάδα των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών κατευθύνσεις για την ψηφοφορία.

«Ήταν μια κανονική πορεία της διαδικασίας», εξηγεί στη Repubblica ένας από τους ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας, «γιατί σε ορισμένα θέματα ήταν ο Cozolino που έπρεπε να δώσει τις κατευθύνσεις. Φυσικά, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο Τζιόρτζι είχε ένα σπίτι γεμάτο χαρτονομίσματα».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Τζιόρτζι κατάφερε να επηρεάσει τις θέσεις ολόκληρης της σοσιαλιστικής ομάδας. Για παράδειγμα, η πρόταση υπέρ του Κατάρ, που ζητήθηκε από τον Panzeri και απορρίφθηκε από την ομάδα, υποβλήθηκε εκ νέου με τη μορφή τροπολογίας από τον Τζιόρτζι μέσω του Pietro Bartolo, του οποίου ο γιος εργάστηκε για την ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρχαν περίεργες αντικαταστάσεις σε επιτροπές στις οποίες παρόλο που δεν ήταν μέλος η Καϊλή, ψήφιζε σύμφωνα με τις οδηγίες του συντρόφου της.

Ελέγχονται εφτά τραπεζικοί λογαριασμοί

Την ίδια ώρα ελέγχονται από τις ιταλικές αρχές επτά λογαριασμοί σε ισάριθμα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν τον πρώην ευρωβουλευτή Antonio Panzeri, τον πρώην βοηθό του Francesco Giorgi και τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Συνδικάτου Luca Visentini.

Ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς βρέθηκαν μεγάλα ποσά τα οποία δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί στο σύνολό τους. Όλα τα έγγραφα θα αποσταλούν στις βελγικές αρχές. Τα ερωτήματα είναι εύλογα για τις Αρχές. Πόσα χρήματα διακινήθηκαν μέσω αυτών των λογαριασμών; Από πού προήλθαν και πώς χρησιμοποιήθηκαν στην Ιταλία;

Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των τριών υπόπτων είχαν βρεθεί και κατασχεθεί ρολόγια και μετρητά, ενώ στις υποκλοπές ο Panzeri και η σύζυγός του, Maria Colleoni, η οποία συνελήφθη μαζί με την κόρη τους Silvia Panzeri, κάνουν λόγο για διακοπές αξίας 100.000 ευρώ.

Και οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και αναμένουν την απόφαση των ιταλικών αρχών σχετικά με την έκδοσή τους.

Πάντως οι αρχές του Βελγίου, πιστεύουν ότι η σύζυγος και η κόρη του πολιτικού «είχαν πλήρη επίγνωση του ξεπλύματος χρήματος και συμμετείχαν στη μεταφορά των δώρων».

Ο ρόλος της ΜΚΟ Fight Impunity

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Luca Visentini, έγινε από κεφάλαια που προήλθαν από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Panzeri και αφορούν σε περίπου 50.000 ευρώ.

Οι Βέλγοι υποψιάζονται ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από το Κατάρ προκειμένου η χώρα να κερδίσει ευνοϊκές προτάσεις και θέσεις, κυρίως μετά το εργατικό δυστύχημα που εργάτες έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή των σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα χρήματα που βρέθηκαν μέσα στις βαλίτσες στο σπίτι της Εύας Καϊλή αλλά και του πατέρα της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σύλληψή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ