ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Άρση έρευνας του Βόλφγκανγκ Κουμπίκι επειδή αποκάλεσε τον Ερντογάν «αρουραίο»

Γερμανία: Άρση έρευνας του Βόλφγκανγκ Κουμπίκι επειδή αποκάλεσε τον Ερντογάν «αρουραίο»
Σύμφωνα με το γραφείο της κρατικής εισαγγελίας στη Γερμανία το σχόλιο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «επίσημη προσβολή» ASSOCIATED PRESS

Την οργή της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του του αντιπροέδρου των Γερμανών Φιλελευθέρων και του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, όταν σε δήλωσή του αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αρουραίο των υπονόμων».

Πιο συγκεκριμένα, το ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Κάτω Σαξονία τον Σεπτέμβριο χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «μικρό αρουραίο των υπονόμων» και τον κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί το προσφυγικό ζήτημα προκειμένου να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ευρώπη.

Παρότι προσπάθησε να πάρει πίσω όσα είπε και να τα επαναδιατυπώσει με πιο κομψό τρόπο, φαίνεται δεν έπεισε και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ένας από τους δικηγόρους τότε του Τούρκου προέδρου, υπέβαλε μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση, ωστόσο έπειτα από απόφαση εισαγγελών στην Γερμανία, έγινε γνωστό πως δεν θα προχωρήσουν σε έρευνα εις βάρος του Γερμανού πολιτικού, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι υποψίας για ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα μάλιστα με το γραφείο της κρατικής εισαγγελίας στη βόρεια γερμανική πόλη, το σχόλιο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «επίσημη προσβολή» δεδομένου του πλαισίου στο οποίο έγινε.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Μουσταφά Καπλάν, δήλωσε με την σειρά του ότι άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελία, μέχρι σήμερα το μεσημέρι δεν είχε υποβληθεί καμία έφεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ