ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μαζικό πρόβλημα με τα άρματα μάχης - Αναστέλλονται παραγγελίες των «Puma»

Γερμανία: Μαζικό πρόβλημα με τα άρματα μάχης - Αναστέλλονται παραγγελίες των «Puma»
Στρατιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα από τα τανκς όταν η καλωδίωση του έπιασε φωτιά ASSOCIATED PRESS

Σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» η Γερμανία, αφού μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης δεν είναι αξιόμαχα.

Σύμφωνα με το Politico, με αφορμή την διαρροή email από ανώτερο διοικητή προς τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Bundeswehr σχετικά με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα άρματα μάχης, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Δευτέρα.

«Ακόμη και με τις καλύτερες προετοιμασίες, το ζήτημα της ετοιμότητας των οχημάτων είναι θέμα τύχης», έγραψε χαρακτηριστικά ο υποστράτηγος Ρούπρεχτ φον Μπάτλερ, σύμφωνα με αντίγραφο του email που παρέθεσε το Der Spiegel το Σαββατοκύριακο.

«Κατά τη διάρκεια άσκησης τον Δεκέμβριο, για την προετοιμασία μιας ταξιαρχίας αρμάτων μάχης της Bundeswehr για ένταξη στη δύναμη αντίδρασης «υψηλής ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ, και τα 18 σύγχρονα γερμανικά άρματα απέτυχαν», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, τα τανκς, γνωστά ως Puma, υπέστησαν εκατοντάδες δυσλειτουργίες από ηλεκτρονικές βλάβες έως ελαττώματα στον πυργίσκο, ενώ οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα από τα τανκ, αφού η καλωδίωση του έπιασε φωτιά.

Σημειώνεται, τα Puma είναι σχεδιασμένα να μεταφέρουν στρατεύματα στο πεδίο της μάχης και είναι εξοπλισμένα με μια ποικιλία οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροβόλου 30 χιλιοστών ικανό να εκτοξεύει εκατοντάδες βλήματα ανά λεπτό.

Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων, η Bundeswehr δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί στον πρόδρομο της Puma, το Marder της δεκαετίας του 1970, ένα από τα μοντέλα που η Ουκρανία επιθυμούσε να αγοράσει από τη Γερμανία, αλλά το Βερολίνο αρνήθηκε να πουλήσει.

Σύμφωνα με το Politico, το συγκεκριμένο πρόβλημα, φέρνει στην επιφάνεια το βαθύτερο πρόβλημα της Γερμανίας στο επίπεδο των στρατιωτικών εξοπλισμών, που την κατατάσει χαμηλά στη σχετική λίστα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε χαρακτηρίσει ως «σημείο καμπής» στη στρατηγική προοπτική της Γερμανίας, την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Bundeswehr μέσω «ειδικού ταμείου» 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε το υπουργείο Άμυνας, την περασμένη εβδομάδα, που υπέγραψε τα πρώτα συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας για αμερικανικά μαχητικά F-35.

Υπουργείο Άμυνας: Αναστέλλονται οι νέες παραγγελίες αρμάτων μάχης Puma

Σημειώνεται πως μετά από αυτά τα προβλήματα, η γερμανική κυβέρνηση θα αναστείλει τις νέες παραγγελίες αρμάτων μάχης Puma.

«Όσο δεν είναι αξιόπιστα, δεν θα υπάρξει δεύτερη παραγγελία» ανέφερε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε ανακοίνωσή της. Αυτές οι «νέες βλάβες» είναι μια «σοβαρή αντιξοότητα» για τον Μπούντεσβερ και τον γερμανικό στρατό, παραδέχτηκε.

Τα άρματα αυτά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν, από τον Ιανουάριο, από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη κρούσης πολύ υψηλής ετοιμότητας VJTF.

Ωστόσο, η Λάμπρεχτ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ «μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει ότι θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας».

Η Γερμανία θα προτείνει ως λύση να χρησιμοποιηθούν τα άρματα Marder, παλαιότερα μοντέλα τα οποία επρόκειτο να αντικατασταθούν από τα Puma.

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες τον περασμένο Απρίλιο, αποκαλύπτοντας ότι πάνω από τα μισά από τα 350 Puma του γερμανικού στρατού δεν ήταν σε κατάσταση λειτουργίας. Τα συγκεκριμένα άρματα κατασκευάζονται από τους γερμανικούς ομίλους Rheinmetall και Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ