ΚΟΣΜΟΣ

Μενέντεζ σε Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω τα F-16 όσο συνεχίζετε τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα

Μενέντεζ σε Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω τα F-16 όσο συνεχίζετε τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Τουρκία. Ζήτησε από τη γειτονική χώρα να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει «κάθε τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο».

Παράλληλα πρόσθεσε, ότι «δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι ΗΠΑ δεν πρέπει να στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του».

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «δεν θα εγκρίνει κανένα F-16 για την Τουρκία έως ότου σταματήσει την επιθετική του ρητορική (σ.σ. ο Ερντογάν) σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επισήμανε στην ομιλία του πως:

«Για χρόνια ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει κατασταλτικές, αντιδημοκρατικές πολιτικές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και έχει φιμώσει τόσους πολλούς ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάποια στιγμή υπήρχαν περισσότεροι δικηγόροι και δημοσιογράφοι στις τουρκικές φυλακές από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η κυβέρνησή του συνεχίζει να προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, διώκοντας συγγραφείς και ιστορικούς.

Το 2008 ένας από τους δημοσιογράφους που έγραφαν για τη γενοκτονία δολοφονήθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης».

Ο ίδιος ζήτησε «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Τουρκία».

«Δεν συνιστά έκπληξη που ο Ερντογάν συναντήθηκε το καλοκαίρι με τους Προέδρους του Ιράν και της Ρωσίας, δύο από πλέον βίαιους δικτάτορες του κόσμου. Δείτε απλά τους ηγέτες με τους οποίους συνεργάζεται. Είναι επειδή έχει τις ίδιες απόψεις για τον κόσμο με αυτούς.»

«Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική παράνομη κατοχή της Κύπρου ο Ερντογάν εξακολουθεί να στήνει διαιρέσεις στο νησί. Πέρυσι πρότεινε το άνοιγμα των Βαρωσίων για να αυξήσει την τουρκική επιρροή. Και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ερντογάν απείλησε να ενισχύσει τον δυναμικότητας ήδη 40.000 τουρκικό στρατό στην Κύπρο.»

«Έχουμε δει τον Ερντογάν να απειλεί επανειλημμένα την ελληνική κυριαρχία. Είπε -διαβάζω τα λόγια του- ότι οι τουρκικές δυνάμεις "μπορούν να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ". Φαίνεται να αυξάνει την παράνομη, αυταρχική συμπεριφορά του ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς».

Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε ακολούθως στην εμπλοκή του Ερντογάν στη Συρία αλλά και στη δικαστική απόφαση για τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που του επεβλήθη και σημείωσε:

Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ενέργειες του Ερντογάν. Όσοι πιστεύουν ότι απλώς πουλά νταηλίκι, ας δούνε ότι τα ίδια έλεγαν και για τον Πούτιν. «Και τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη».

Πρέπει να καταστήσουμε τον Ερντογάν υπόλογο όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή παραβιάζει δημοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος ο Μενέντεζ αφού συνόψισε όλες τις πολιτικές – ταραξία του Ερντογάν, είπε ότι αν εκείνος τον θεωρεί εχθρό του, τότε για τον ίδιο τον Γερουσιαστή αυτό είναι τιμή του και κλείνοντας τη συγκλονιστική δεκάλεπτη ομιλία του ανέφερε:

«Μη φοβάστε να υπερασπισθείτε τις αμερικανικές αξίες απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν. Και προς τη διεθνή κοινότητα: Μη διστάζετε να τον καταστήσετε υπόλογο όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Στους ανθρώπους της Τουρκίας που ελπίζουν σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό μέλλον, μην τα παρατάτε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ