ΚΟΣΜΟΣ

Le Soir: Η Καϊλή ομολόγησε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα 750.000 ευρώ

Le Soir: Η Καϊλή ομολόγησε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα 750.000 ευρώ
Η κ. Καϊλή θα παραμείνει στις φυλακές του Άρεν του Βελγίου έως την Πέμπτη (22/12), οπότε θα εκδοθεί η απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Για «μερική» ομολογία της Εύας Καϊλή που παραμένει στη φυλακή για την υπόθεση του λεγόμενου Qatar Gate, κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Soir, που σε σημερινό της δημοσίευμα (20/12) αναφέρει πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της.

Υπενθυμίζεται πως ο πατέρας της Εύας Καïλή εντοπίστηκε από τις βελγικές αρχές με μια βαλίτσα που περιείχε 600.000 ευρώ σε μετρητά ενώ μετά από έφοδο στο σπίτι της, βρέθηκαν ακόμη 150.000 ευρώ.

«Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, παραδέχθηκε ότι έδωσε στον πατέρα της οδηγίες να κρύψει ένα μεγάλο μέρος των μετρητών που είχε στο σπίτι της», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα επικαλούμενη τα όσα αναφέρει ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης.

Η κ. Καϊλή θα παραμείνει στις φυλακές του Άρεν του Βελγίου έως την Πέμπτη (22/12), οπότε θα εκδοθεί η απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι.

Και άλλος ευρωβουλευτής δείχνει τον Παντσέρι για δωροδοκία από το Κατάρ

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Le Soir, αλλά και το περιοδικό Knack, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, δείχνει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως αποδέκτη «δώρων» από το Κατάρ, όπως αυτό φαίνεται από έγγραφα από την ποινική έρευνα για εικαζόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, αναφέρεται ότι η ευρωβουλευτής την Πέμπτη πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω κράτηση.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι όταν ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ανακρίθηκε παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος οργάνωσης που χρησιμοποιεί τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Όσον αφορά στον πατέρα της κ. Καϊλή σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς, ενώ ήταν κρυμμένος στο Σόφιτελ στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λίγες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει χρήματα σε μετρητά, γράφει το Knack.

Το χρονικό των συλλήψεων

To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα». Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε:

«Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες; το να γράφεις για μερικές ομολογίες είναι, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «(ο Παντσέρι) κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη "δώρων" από το Κατάρ», σύμφωνα με τον ανακριτή στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».

Υπό τον έλεγχο Τζιόρτζι δίκτυο ευρωβουλευτών

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, φέρεται να ελέγχει, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του Ιταλού, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ένα ευρύ δίκτυο ευρωβουλευτών, με σκοπό να επηρεάζουν τις ψηφοφορίες, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Έφη Κουτσοκώστα, η Εύα Καϊλή, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, συμμετείχε σε αυτές τις ψηφοφορίες, ακόμη και όταν δεν ήταν μέλος των αντίστοιχων επιτροπών.

Την ίδια στιγμή, έχουν προκύψει νέα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, τα οποία προέρχονται από την έρευνα που σχετίζεται με τη βαλίτσα με τα χρήματα, την οποία έδωσε εντολή στον πατέρα της να απομακρύνει από το σπίτι που κατοικούσε με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Δημητρακόπουλος: Πλαστά τα έγγραφα για τη δωροδοκία

Για πλαστότητα εγγράφων που δείχνουν δωροδοκία προς την Εύα Καϊλή έκανε λόγο ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αναφορικά με το σκάνδαλο Qatar gate.

«Τα έγγραφα που εμφανίζουν το κράτος του Κατάρ μέσω της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ να δωροδοκούν την Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της σε τραπεζικούς λογαριασμούς ονομαστικούς στον Παναμά είναι προδήλως και εμφανέστατα πλαστά», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Θα ζητήσουμε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει ποιος είναι ο πλαστογράφος και ποιες οι σκοπιμότητές του», προσέθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Κάλεσε, επίσης, τον πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα να επιληφθεί άμεσα, ώστε να υπάρχουν δύο υπηρεσίες που θα πιστοποιήσουν την πλαστότητα.

Εγκρίθηκε το αίτημα έκδοσης της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι στο Βέλγιο

Ο αρμόδιος εισαγγελέας της Μπρέσα, πριν από λίγο έκανε δεκτό το αίτημα των βελγικών αρχών για την έκδοση της συζύγου του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι στο πλαίσιο των ερευνών για το Qatar Gate.

Αύριο θα εξεταστεί το αίτημα έκδοσης της κόρης του. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να προσφύγουν κατά της απόφασης.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Πάντσερι ίδρυσε την ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες, Fight Impunity, και έκτοτε είναι πρόεδρος της.

Corriere della Sera: Ξέπλυμα χρήματος το διαμέρισμα στην Τσερβίνια

Στο μεταξύ. με το σκάνδαλο του Qatar Gate συνδέει την αγορά ενός οικοπέδου επτά στρεμμάτων στην Πάρο από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι η ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζευγάρι προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να ξεπλύνει μαύρο χρήμα.

Το ιταλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι δύο ημέρες πριν από την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για την υπόθεση του σκανδάλου, η Eurojust ζήτησε από Ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία.

Υπενθυμίζει δε, πως μεγάλο ποσό βρέθηκε σε βαλίτσα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της, ο οποίος ωστόσο έχει αφεθεί έκτοτε ελεύθερος.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, που έχει ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση και περιέγραψε το ρόλο που είχε στην οργάνωση, έχει δηλώσει πως τα χρήματα αυτά, όπως και τα μετρητά που εντοπίστηκαν μέσα στο σπίτι του ζευγαριού είναι δικά του.

Το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι οι έρευνες των αρμόδιων Αρχών επεκτείνονται τώρα και προς άλλες κατευθύνσεις, καθώς στο «κάδρο των υποπτων» έχουν μπει και δύο ακόμη ευρωβουλευτές, καθώς και ο πρέσβης του Μαρόκο στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία, η Δικαιοσύνη ερευνά τη ροή των χρημάτων που βρίσκονται σε επτά τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον Τζόρτζι αλλά και την οικογένεια του φερόμενου ως «εγκέφαλου» της οργάνωσης, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας αναμένεται να εξετάσει μάρτυρες και να μελετήσει έγγραφα για να διαπιστώσει αν προκύπτει ξέπλυμα χρήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά σε 100.000 μετρητά που φέρονται να εξαφανίστηκαν από το σπίτι του Παντζέρι πριν από την έφοδο των βελγικών Αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ