ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Το Κίεβο φωταγώγησε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πόλεμος Ουκρανία: Το Κίεβο φωταγώγησε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας τοποθετήθηκε ένα δέντρο ύψους 12 μέτρων στολισμένο με περιστέρια, το σύμβολο της ειρήνης AP PHOTO

Ενώ οι μάχες μαίνονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, και καθώς οι πυραυλικές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει ούτε στην πρωτεύουσα, αξιωματούχοι του Κιέβου άναψαν χθες, Δευτέρα (19/12), τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν στη Ρωσία να «κλέψει» τα Χριστούγεννα από τα παιδιά της Ουκρανίας.

Η ημέρα ξεκίνησε με μια σειρά επιθέσεων εναντίον κρίσιμων υποδομών του Κιέβου. Όμως το βράδυ τοποθετήθηκε στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας ένα δέντρο ύψους 12 μέτρων στολισμένο με περιστέρια, το σύμβολο της ειρήνης, ενώ τα φωτάκια του ήταν μπλε και κίτρινα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Στην κορυφή του έχει τοποθετηθεί το εθνόσημο της Ουκρανίας, μια χρυσή τρίαινα.

Μερικές δεκάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας αψήφησαν το κρύο και πήγαν στο κέντρο της πόλης για να θαυμάσουν το δέντρο.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να στερήσουν από τους πολίτες μας μια κανονική ζωή, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να κλέψουν τις πιο μεγάλες γιορτές – την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα—από τα παιδιά μας», τόνισε ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο δήμαρχος του Κιέβου.

Καθώς ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, οι Ουκρανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων θα προτιμούσαν να αλλάξει η ημερομηνία και να μεταφερθεί στις 25 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμπίπτει με τους εορτασμούς στις άλλες χώρες.

Δημοσκόπηση του Interfax- Ukraine έδειξε ότι το 2022 το 44% των ερωτηθέντων στήριζε αυτή την αλλαγή, έναντι μόλις το 26% το 2021.

Αρχικά ο δήμαρχος του Κιέβου είχε διστάσει να τοποθετήσει χριστουγεννιάτικο δέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών έχουν προκληθεί διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο η πόλη προσαρμόστηκε και τα φωτάκια του δέντρου τροφοδοτούνται από γεννήτρια που λειτουργεί με ντίζελ.

«Το ονομάσαμε ‘το χριστουγεννιάτικο δέντρο της αήττητης Ουκρανίας’», δήλωσε ο Κλίτσκο, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν τα πάντα ώστε «τα παιδιά να κάνουν γιορτές παρά τις δύσκολες ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ