ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Χριστουγεννιάτικη προπαγάνδα Πούτιν με γλυπτά στρατιωτών από πάγο

Ρωσία: Χριστουγεννιάτικη προπαγάνδα Πούτιν με γλυπτά στρατιωτών από πάγο
Καθώς οι άνθρωποι περνούν μπροστά, σταματούν και κοιτάζουν τους στρατιώτες. Κάποιοι από αυτούς βγάζουν selfie screen grab από βίντεο

Δώδεκα γλυπτά Ρώσων στρατιωτών φτιαγμένα από πάγο και οπλισμένα με καλάσνικοφ «στολίζουν» την κεντρική πλατεία της πόλης Τσίτα της Σιβηρίας.

Καθώς οι άνθρωποι περνούν μπροστά, σταματούν και κοιτάζουν τους στρατιώτες. Κάποιοι από αυτούς βγάζουν selfie.

Η Τσίτα βρίσκεται σε απόσταση 4.830 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι τα εν λόγω γλυπτά θα ήταν η κατάλληλη διακόσμηση για αυτήν την εορταστική περίοδο, ένας τρόπος ενθάρρυνσης για μια νέα πατριωτική χρονιά. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους στην πλατεία φαίνεται να τα εγκρίνουν.

«Έχουμε πόλεμο», λέει η Τατιάνα στο BBC, «άρα είναι σωστό να έχουμε αυτούς τους στρατιώτες πάγου εδώ. Είναι επίκαιροι».

«Είναι ένας ασυνήθιστος τρόπος να γιορτάζεις την Πρωτοχρονιά. Κανονικά θα είχες Άγιο Βασίλη, κουνελάκια ή σκίουρους. Αλλά είναι σημάδι των καιρών», λέει από την πλευρά της η Λουντμίλα στο BBC και παραδέχεται ότι ανησυχεί με ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Φέτος το χειμώνα, η άνεση και η χαρά λείπουν στην Τσίτα. Αλλά υπάρχει άφθονος πατριωτισμός. Έξω από την τοπική αίθουσα συναυλιών, ένας στυλιζαρισμένος μεταλλικός χιονάνθρωπος κρατά μια ρωσική σημαία. Στην πλατεία Λένιν, το στολισμένο έλατο μοιράζεται την κεντρική σκηνή με μεγάλες πινακίδες που φέρουν το γράμμα "Z" - το σύμβολο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο. Στις ειδήσεις στο Chita TV, υπάρχουν αναφορές για ντόπιους μαθητές που γράφουν εορταστικά γράμματα, όχι στον Πατέρα των Χριστουγέννων, αλλά σε Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

Αλλά δεν συμμερίζονται όλοι στην Τσίτα αυτή τη συγκεκριμένη ερμηνεία του πατριωτισμού.

«Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη χώρα σου, αλλά να την επικρίνεις για να φέρεις την αλλαγή. Ο πατριωτισμός είναι να θέλεις να κάνεις την πόλη σου καλύτερη ώστε να ευημερήσει. Για να θέλουν οι άνθρωποι να μείνουν και να ζήσουν εκεί και να ζήσουν καλά. Αλλά ο πατριωτισμός της Ρωσίας είναι να βομβαρδίζει την Ουκρανία σε κομμάτια. Οι ηγέτες μας δεν θέλουν η χώρα μας να είναι καλύτερη, θέλουν απλώς οι άνθρωποι σε μια άλλη χώρα να ζουν χειρότερα», λέει ο Ιβάν Λούζεφ στο BBC.

Ο 26χρονος Ιβάν οδηγήθηκε στο δικαστήριο και του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια για «απαξίωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», για σχόλια που είχε κάνει κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ