ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Επικοινωνία Λούλα - Πούτιν για την ενίσχυση των δεσμών Βραζιλίας - Ρωσίας

Βραζιλία: Επικοινωνία Λούλα - Πούτιν για την ενίσχυση των δεσμών Βραζιλίας - Ρωσίας
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε ότι Βραζιλία δεσμεύεται για έναν κόσμο χωρίς πείνα, με ειρήνη AP / Eraldo Peres

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κοινοποίησε την Τρίτη (20/12) στον λογαριασμό που διαθέτει στο Twitter, την επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για «την ενίσχυση των δεσμών» των δύο χωρών.

Ο άλλοτε μεταλλωρύχος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εξελέγη για τρίτη φορά για την θητεία στην προεδρία της Βραζιλίας και θεωρείται ένας από τους πιο εμβληματικούς ηγέτες της χώρας, πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ενημέρωσε ότι «μίλησα σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που με συνεχάρη για την εκλογική νίκη μου, μου ευχήθηκε καλή θητεία και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας».

Συμπλήρωσε δε, ότι «η Βραζιλία επιστρέφει, συνομιλεί με όλους και δεσμεύεται για έναν κόσμο χωρίς πείνα, με ειρήνη». Τούτων λεχθέντων, αποτελεί ερώτημα με ποιον τρόπο η Βραζιλία θα προσπαθήσει να συνδράμει στην επίτευξη ειρηνευτικών διαδικασιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι, η Ρωσία και η Βραζιλία είναι εταίροι στους κόλπους της BRICS, της ομάδας των χωρών στην οποία μετέχουν επίσης η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Το Κρεμλίνο, στη δική του ανακοίνωση, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση τους (…) θα αναπτυχθεί επιτυχώς και εντός του πλαισίου της BRICS».

Τον Απρίλιο, ο Λούλα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν δήλωσε, σε συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό Time, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «εξίσου υπεύθυνος» με τον Πούτιν για τον πόλεμο στη χώρα του. «Βλέπω τον Ουκρανό πρόεδρο να τον χειροκροτούν όρθιοι σε όλα τα Κοινοβούλια (του κόσμου). Όμως αυτός ο τύπος είναι εξίσου υπεύθυνος με τον Πούτιν. Ένας πόλεμος δεν έχει ποτέ μόνο έναν ένοχο», είχε δηλώσει τότε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ