ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: Απαγορεύουν τη φοίτηση γυναικών στα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν

Ταλιμπάν: Απαγορεύουν τη φοίτηση γυναικών στα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν
Οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί τόσο από τον δημόσιο βίο όσο και από την εκπαίδευση AP Photo/Ebrahim Noroozi

Έπειτα από ανακοίνωσή τους την Τρίτη 20/12, οι Ταλιμπάν έκαναν γνωστό πως οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται στο εξής και «μέχρι νεωτέρας» να φοιτούν σε πανεπιστήμια, ενώ τις έχουν ήδη αποκλείσει και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την συγκεκριμένη εντολή, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου της κυβέρνησης Ταλιμπάν, Ζιαουλάχ Χασίμι, και έρχεται λίγο καιρό μετά τις εξετάσεις χιλιάδων κοριτσιών της χώρας για να μπουν στο πανεπιστήμιο.

«Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεωτέρας» αναφέρει ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ σε επιστολή που απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας

Όταν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα είναι πιο ανεκτικοί. Σταδιακά όμως επανήλθαν στις υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές θέσεις που σηματοδότησαν και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους (1996-2001).

Οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τον δημόσιο βίο και από την εκπαίδευση: στις 23 Μαρτίου, λίγες ώρες αφότου είχαν ανακοινώσει την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων θηλέων, οι Ταλιμπάν τα έκλεισαν. Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα έλαβε αυτήν την απόφαση.

Οι γυναίκες δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από έναν άρρενα συγγενή τους και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Οι διαδηλώσεις των γυναικών εναντίον των μέτρων –στις οποίες σπανίως μετέχουν πάνω από 40 άνθρωποι– έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες. Πολλές διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί και οι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να καλύψουν τις συγκεντρώσεις τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ