ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν σε όλη τη χώρα

Πόλεμος Ουκρανία: Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν σε όλη τη χώρα
Οι σειρήνες ηχούν την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκιβρίσκεται καθοδόν προς τις ΗΠΑ (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Σειρήνες που προειδοποιούν έναντι αεροπορικής επίθεσης ήχησαν το μεσημέρι της Τετάρτης σε όλη την Ουκρανία, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Οι σειρήνες ηχούν την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκιβρίσκεται καθοδόν προς τις ΗΠΑ όπου αναμένεται να έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Όπως μεταδίδει το CNNi επικαλούμενο δύο πηγές, ο Ζελένσκι θα μιλήσει σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Ζελένσκι εκτός Ουκρανίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, την οποία επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, συμπίπτει με την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποδεσμεύσει πρόσθετα κονδύλια ύψους 1,8 δισ. δολαρίων για το Κίεβο και για την παράδοση πυραυλικών συστημάτων Patriot, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNNi.

Το ταξίδι του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δίνουν την ευκαιρία να περιγραφεί και να εξηγηθεί η πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία, τι όπλα χρειάζεται το Κίεβο για να πολεμήσει τη Ρωσία και οι λόγοι για τους οποίους τα χρειάζεται, σύμφωνα με τον Μιχαΐλο Ποντολιάκ, πολιτικό σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κατηγορηματικά την Ουκρανία», προσθέτει ο ίδιος.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Αντιδρώντας στην επίσκεψη, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τίποτα καλό δεν θα προκύψει από το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον σήμερα και η Ρωσία δεν διαβλέπει καμία πιθανότητα για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες αποστολές όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία θα οδηγήσουν σε «επιδείνωση» της σύγκρουσης, κάτι που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο Κίεβο, προειδοποίησε ο ίδιος.

«Η παροχή όπλων συνεχίζεται και το εύρος των παρεχόμενων όπλων διευρύνεται. Όλα αυτά, φυσικά, οδηγούν σε επιδείνωση της σύγκρουσης. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Ουκρανία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να δώσει σύντομα μια «σημαντική, ουσιαστική» ομιλία στο διοικητικό συμβούλιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ο Ρώσος ηγέτης αναμενόταν να θέσει τους στρατιωτικούς του στόχους για το 2023 σε μια συνάντηση με αξιωματούχους της άμυνας, η οποία θα περιλαμβάνει ένα κεντρικό μήνυμα από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ