ΚΟΣΜΟΣ

Ομπραδόρ: Δεν θα διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας με το Περού

Ομπραδόρ: Δεν θα διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις μας με το Περού
«Δεν πρόκειται να απελάσουμε οποιονδήποτε», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ στους δημοσιογράφους AP/Marco Ugarte

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Περού, μία ημέρα αφότου η Λίμα ανακοίνωσε ότι απελαύνει τον Μεξικανό πρεσβευτή λόγω της ανάμιξης της χώρας του στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει εκφράσει κατ΄επανάληψη την υποστήριξή του στον έκπτωτο ηγέτη του Περού, Πέδρο Καστίγιο, εξοργίζοντας τη νέα κυβέρνηση του Περού και αξιωματούχοι δήλωσαν πως η οικογένεια του Καστίγιο έφθασε σήμερα στο Μεξικό προκειμένου να λάβει πολιτικό άσυλο.

Μία ημέρα αφότου το Περού ανακήρυξε persona non grata («ανεπιθύμητο πρόσωπο») τον Μεξικανό πρεσβευτή, Πάμπλο Μονρόι, ο Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε πως το Μεξικό δεν θα διακόψει τις σχέσεις.

«Δεν πρόκειται να απελάσουμε οποιονδήποτε», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ στους δημοσιογράφους.

Ο Μεξικανός πρόεδρος επέκρινε και πάλι τη νέα κυβέρνηση του Περού αμφισβητώντας τη νομιμότητά της, και μέμφθηκε αξιωματούχους των ΗΠΑ που συναντήθηκαν με τη νέα πρόεδρο του Περού.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μάρτιν Μπορέγκο, δήλωσε πως καλωσόρισε την οικογένεια του Καστίγιο στο Μεξικό.

Σε μια φωτογραφία που μοιράστηκε ο Μπορέγκο στο Twitter, ο αξιωματούχος υποδέχθηκε τη σύζυγο του Καστίγιο, Λίλια Παρέδες, τον γιο και την κόρη του. Η οικογένεια είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού στο Περού.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είπε επίσης πως «η πόρτα είναι ανοικτή στον Καστίγιο, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες καθώς διενεργείται έρευνα σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ