ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Η Χιλή στέλνει τσάρτερ στο Κούσκο για τους αποκλεισμένους τουρίστες

Περού: Η Χιλή στέλνει τσάρτερ στο Κούσκο για τους αποκλεισμένους τουρίστες
Ο απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη των ταραχών, έχει φθάσει τους 21 νεκρούς στην Τσάλα, στην περιφέρεια Αρεκίπα του Περού ΑΡ Photo

Μαίνονται οι διαδηλώσεις και οι ταραχές στο Περού, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου της χώρας Πέδρο Καστίγιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρότρυνε τη νέα περουβιανή κυβέρνηση να σέβεται «πλήρως» τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Χιλή στέλνει τσάρτερ στο Κούσκο για να απομακρυνθούν αποκλεισμένοι τουρίστες. 

Ο απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη των ταραχών έχει φθάσει τους 21 νεκρούς στην Τσάλα, στην περιφέρεια Αρεκίπα (νότια), ανακοίνωσαν οι περουβιανές αρχές.

«Η ΕΕ καταδικάζει κάθε χρήση βίας και υπέρμετρη χρήση ισχύος», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αντιπροσωπεία της στο Περού. Εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες κατά τις οποίες πάνω από είκοσι πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα, κάποιοι από πυροβόλα όπλα».

Στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξέσπασαν επανειλημμένα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις. Όπλα και δακρυγόνα χρησιμοποιούνται αφειδώς από την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, την παραίτηση της πρώην αντιπροέδρου και διαδόχου του Ντίνας Μπολουάρτε —η ίδια αποκλείει το ενδεχόμενο—, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν μετά την παύση και τη σύλληψη του κ. Καστίγιο, μερικές ώρες αφού προσπάθησε την 7η Δεκεμβρίου να διαλύσει το κοινοβούλιο, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να κυβερνά στο μεσοδιάστημα με διατάγματα. Αντίπαλοί του και η διάδοχός του κατήγγειλαν απόπειρα «πραξικοπήματος».

Η ευρωπαϊκή διπλωματία κάλεσε την κυρία Μπολουάρτε να «εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα και να αντιμετωπίσει την κρίση με πλήρη σεβασμό στη συνταγματική τάξη, στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες και η κοινωνία των πολιτών» πρέπει να δώσουν την προτεραιότητα στον διάλογο και η βία πρέπει να λάβει τέλος, κρίνει ακόμη στο κείμενο η αντιπροσωπεία της ΕΕ.

Το περουβιανό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει ξανά σήμερα για την εισήγηση οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν πρόωρα, το 2023 αντί του 2026. Η πρόταση απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο, παρότι την υποστηρίζει το 83% των πολιτών, που βλέπει σε αυτήν τον τρόπο η χώρα να βγει από την κρίση.

Μισθωμένο σκάφος από τη Χιλή στο Κούσκο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής ανακοίνωσε πως προβλεπόταν να φθάσει χθες Δευτέρα μισθωμένο αεροσκάφος στην ιδιαίτερα τουριστική πόλη Κούσκο του Περού για να παραλάβει τουρίστες που αποκλείστηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεων και των ταραχών, εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Σε συντονισμό «με άλλες πρεσβείες», οργανώθηκε πτήση «από την Κούσκο στη Λίμα για να απομακρύνουμε πολίτες μας που βρίσκονται στην πόλη αυτή», καθώς οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπόρεσαν να κάνουν νέο προγραμματισμό δρομολογίων το σαββατοκύριακο, ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η διπλωματία της Χιλής, χωρίς να διευκρινίσει ποιες άλλες χώρες συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Η πτήση αναμενόταν να αναχωρήσει από την Κούσκο, την άλλοτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, για την πρωτεύουσα το απόγευμα (τοπική ώρα).

Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Περού, με απολογισμό τουλάχιστον 21 νεκρούς ως χθες Δευτέρα, είχαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν χιλιάδες τουρίστες.

Περίπου 4.500 επισκέπτες έφυγαν από την Κούσκο την Παρασκευή, αφού άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της πόλης 437.000 κατοίκων στο νοτιοανατολικό τμήμα του Περού.

Το Σάββατο, κάπου 200 τουρίστες κατάφεραν να φθάσουν από τον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου —με τρένο, με τα πόδια και με λεωφορεία— στην Κούσκο.

Οι ταραχές ξέσπασαν μετά την παύση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ