ΚΟΣΜΟΣ

Τα ξημερώματα η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο – Τι δεν θα πάρουν οι Ουκρανοί από τον Μπάϊντεν

Τα ξημερώματα η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο – Τι δεν θα πάρουν οι Ουκρανοί από τον Μπάϊντεν
Όπως σημειώνουν πηγές από το περιβάλλον του Ζελένσκι η ομιλία του στο σώμα του Κογκρέσου θα γίνει σήμερα στις 2:30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος AP/Genya Savilov

Η επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ, στο πρώτο εκτός Ουκρανίας ταξίδι του προέδρου της χώρας μετά από 301 ημέρες πολέμου δεν εξέπληξε μόνο την Ευρώπη αλλά και τους παροικούντες τον Λευκό Οίκο.

Πηγές από το Πεντάγωνο που κίνησαν τα νήματα για να γίνει η συγκεκριμένη συνάντηση αναφέρουν πως το αίτημα προς το Κίεβο για διμερή «πρόσωπο με πρόσωπο» συνάντηση έφτασε στο Κίεβο την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και πως τα πάντα ετοιμάστηκε με άκρα μυστικότητα.

Όπως σημειώνουν πηγές από το περιβάλλον του Ζελένσκι η ομιλία του στο σώμα του Κογκρέσου θα γίνει σήμερα στις 2:30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος και Ουκρανίας και θα μεταδοθεί ζωντανά και στην Ουκρανία.

Ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης κίνησης αναφέρουν οι ίδιοι άνθρωποι θα είναι πολλαπλώς καθώς ο Ζελένσκι θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να αναλύσει τόσο στον αμερικανό πρόεδρο όσο και στους βουλευτές και γερουσιαστές γιατί είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη η αμερικανική στήριξη.

Αμερικανοί αναλυτές αναφέρουν πως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Ουκρανία θα λάβει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική ενίσχυση αλλά και έξτρα 900 εκατομμύρια δολάρια σε πολεμικό υλικό υψηλότατων προδιαγραφών.

Τι θα πάρουν οι Ουκρανοί

Εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες οι σχέσεις Κιέβου – Ουάσιγκτον δεν είναι στο καλύτερό τους επίπεδο. Το μεγάλο κενό φαίνεται πως παρουσιάστηκε την ημέρα που πύραυλος σκότωσε δύο πολίτες στα Πολωνικά εδάφη. Ακόμη και σήμερα, χωρίς κορώνες πλέον, το Κίεβο επιμένει πως ο πύραυλος είναι Ρωσικός.

ΗΠΑ, Πολωνία και ΝΑΤΟ επέμειναν πως ο πύραυλος δεν προήλθε από Ρώσους και αποτελεί βλήμα από την Ουκρανική αεράμυνα.

Ο Ζελένσκι θα ζητήσει σίγουρα καλύτερα συστήματα προστασίας από τα ρωσικά drones και τους πυραύλους και αυτό θα είναι οι Patriot. Τα συστήματα αυτά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ταξιδέψουν στο Κίεβο με την δέσμευση πως θα τοποθετηθούν σε έξι μονάδες ενέργειας ύψιστης σημασίας για την Ουκρανία και δεν θα αποτελέσουν όπλο για χτυπήματα κατά Ρωσικών στόχων εκτός Ουκρανίας.

Για τις ΗΠΑ οι Patriot θεωρούνται μεσαίου και όχι μεγάλου βεληνεκούς οπλικά συστήματα κάτι που φυσικά δεν ασπάζεται η Μόσχα που έχει απειλήσει να στοχεύσει τα συγκεκριμένα συστήματα από την στιγμή που θα περάσουν τα σύνορα της Πολωνίας.

Ο Ζελένσκι θα ζητήσεις και νέα Himars αυτή την φορά με ολόκληρο το λογισμικό και όχι σαν τα 12 που έλαβε και δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ενάντια στα εδάφη της Κριμαίας μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας.

Και αυτά φαίνεται πως θα τα λάβει κυρίως γιατί οι Ουκρανοί έχουν προμηθευτεί «καθαρά» από παρεμβολές Himars από τους Γερμανούς…

Αυτά που δεν θα έχει στις αποσκευές της επιστροφής ο Ζελένσκι

Ο Τζο Μπάϊντεν φαίνεται πως δεν θα κάνει το βήμα παραπάνω στα οπλικά συστήματα. Σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου, σε πολύ μεγάλο μάλιστα αριθμό, του έχουν ξεκαθαρίσει πως τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα φέρουν τις ΗΠΑ αργά ή γρήγορα άμεσα σε μάχες με τους Ρώσους στα πεδία.

Τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα είναι ουσιαστικά η «ταφόπλακα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το μεγάλο χτύπημα στον Πούτιν αλλά αυτό είναι κάτι που η Ουάσιγκτον κρατά μόνο ως έσχατη λύση. Κανένας στον Λευκό Οίκο δεν θέλει έναν ακόμη πιο ακραίο Πούτιν που σαν ύστατη κίνηση θα ανοίξει το βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

Ο Ζελένσκι επίσης δεν φαίνεται πως θα πάρει εγγυήσεις για μεγάλη παράταση στην οικονομική ενίσχυση. Φαίνεται πως ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του ως ενισχυτικό μέτρο για να κάμψει έστω τις ενστάσεις που ανοιχτά εκφράζονται και από μέλη του ίδιου του, του κόμματος και κάνουν λόγο για «αιμορραγία» της εύθραυστης αμερικανικής οικονομίας.

Στο τέλος της αυριανής ημέρας ο Ζελένσκι θα επιστρέψει χωρίς να έχει στην βαλίτσα του τα εργαλεία της οριστικής νίκης ενάντια στον Πούτιν, θα έχει όμως αρκετά για να τον κάνει να αισθάνεται κρύο ακόμη και μέσα στην ζέστη του Κρεμλίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ