ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Σε μικρό αεροσκάφος βρέθηκαν 950 κιλά κοκαΐνης - Τραυματίστηκαν στρατιώτες

Γουατεμάλα: Σε μικρό αεροσκάφος βρέθηκαν 950 κιλά κοκαΐνης - Τραυματίστηκαν στρατιώτες
Η Γουατεμάλα αξιοποιείται από διεθνή καρτέλ ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά ναρκωτικών AP / Moises Castillo

Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης 950 κιλών, εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές της Γουατεμάλας την Τετάρτη (21/12) μέσα σε μικρό αεροσκάφος στο νότιο τμήμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνέδραμαν στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες ενεπλάκησαν σε σύγκρουση με «άγνωστους πολίτες», με αποτέλεσμα πέντε εκ των στρατιωτών να «τραυματιστούν ελαφρά», σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχη Ρουβέν Τέγες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο.

Ο συνταγματάρχης Τέγες, ανέφερε επίσης, ότι το αεροσκάφος βρισκόταν σε παράνομο διάδρομο αποπροσγειώσεων, κοντά σε παραλία, περίπου 150 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Γουατεμάλας.

Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πλεούμενα, πέντε τουφέκια και πυρομαχικά, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις.

Το 2021, οι υπηρεσίες καταπολέμησης της εμπορίας ναρκωτικών στη Γουατεμάλα προχώρησαν στην κατάσχεση 11 και πλέον τόνων ναρκωτικών, ποσότητα μειωμένη κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Γουατεμάλα και χώρες της κεντρικής Αμερικής, αξιοποιούνται από διεθνή καρτέλ με την αρωγής ντόπιων παραβατικών κατοίκων, ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά ιδίως κοκαΐνης στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, το 90% της κοκαΐνης που εισάγεται παράνομα στην αμερικανική επικράτεια περνάει από το Μεξικό και κράτη της κεντρικής Αμερικής με αεροσκάφη, πλεούμενα και αυτοσχέδια υποβρύχια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ