ΚΟΣΜΟΣ

Πρεσβεία της Χιλής στην Παλαιστίνη, προανήγγειλε ο πρόεδρος Μπόριτς

Πρεσβεία της Χιλής στην Παλαιστίνη, προανήγγειλε ο πρόεδρος Μπόριτς
Χιλή και Παλαιστίνη απέκτησαν στενή σχέση αφότου μετανάστευσαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατά τον 20ό αιώνα AP / Esteban Felix

Την πρόθεση να ανοίξει χιλιανή πρεσβεία στην Παλαιστίνη, κοινοποίησε ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς της Χιλής την Τετάρτη (21/12) το βράδυ, στα πλαίσια μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής με την παλαιστινιακή κοινότητα της χώρας.

Ειδικότερα, ο χιλιανός πρόεδρος ανέφερε ότι «μια από τις αποφάσεις που έχουμε λάβει ως κυβέρνηση [...] είναι πως θα ανεβάσουμε το επίπεδο της επίσημης αντιπροσώπευσής μας στην Παλαιστίνη. Από επιτετραμμένο που έχουμε σήμερα, θα ανοίξουμε πρεσβεία κατά τη διάρκεια (της θητείας) της κυβέρνησής μας».

Στο παρόν, η Χιλή διατηρεί απλά γραφείο αντιπροσώπευσης στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα, το οποίο άνοιξε τον Απρίλιο του 1998. Η Παλαιστίνη, από την άλλη, έχει πρεσβεία στο Σαντιάγο.

Η Χιλή είχε αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος το 2011, ενώ αργότερα, τάχθηκε υπέρ της εισδοχής της στην UNESCO.

Ο Γκαρμπριέλ Μπόριτς, από την πλευρά του και όντας βουλευτής, σε υπεράσπιση των παλαιστινιακών διεκδικήσεων, είχε υποστηρίξει ένα σχέδιο νόμου στο Εθνικό Κογκρέσο της Χιλής, το οποίο ζητούσε μποϊκοτάζ των εξαγωγών από παράνομους εβραϊκούς οικισμούς. Στο παρελθόν δε, έχει υπογράψει μια φιλοπαλαιστινιακή δήλωση υποστήριξης σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της ισχυρής 350.000 ατόμων παλαιστινιακής κοινότητας της Χιλής.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς τόνισε για την Παλαιστίνη ότι είναι «λαός που υπάρχει, που αντιστέκεται, που έχει ιστορία». Η κοινότητα των Παλαιστινίων της Χιλής έχει ενεργή δράση εντός της χώρας, καθώς έχει οργανώσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Χιλή και Παλαιστίνη απέκτησαν στενή σχέση αφότου μετανάστευσαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατά τον 20ό αιώνα. Η κοινότητά τους εκεί αριθμεί πάνω από 300.000 μέλη —πρόκειται για τον μεγαλύτερο αραβικό πληθυσμό εκτός Μέσης Ανατολής— και συνυπάρχει ειρηνικά με την ισραηλιτική κοινότητα περίπου 30.000 μελών, που διαθέτει μεγάλη επιρροή.

Οι Παλαιστίνιοι της Χιλής δραστηριοποιούνται κυρίως στο εμπόριο και στον τομέα των υφαντών, ενώ σημειώνουν ενεργή εμπλοκή στην πολιτική σκηνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ