ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο για Patriot: Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο στη Ρωσία μέσω Ουκρανίας

Κρεμλίνο για Patriot: Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο στη Ρωσία μέσω Ουκρανίας
Κρεμλίνο για την αποστολή Patriot στην Ουκρανία: Δεν θα μας αποτρέψει από τους στόχους μας ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην ανακοίνωση της αποστολής από τις ΗΠΑ προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σε επικοινωνία με δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι υπάρχει ετοιμότητα για ειρηνευτικές συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι και ότι αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπου με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή των Patriot που ανακοινώθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον χθες Τετάρτη (21/12), δεν θα συμβάλλει στη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και δεν θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτύχει τους στόχους της.

Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Το σύστημα Patriot θα «ενισχύσει σημαντικά» την ουκρανική άμυνα

Σημειώνεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του χθες Τετάρτη (21/11) ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου των ΗΠΑ, είπε πως η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δεν είναι «ελεημοσύνη» αλλά «επένδυση».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ