ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση το Twitter μετά την προσφυγή εργαζομένων με αναπηρία

Στην αντεπίθεση το Twitter μετά την προσφυγή εργαζομένων με αναπηρία
Στην προσφυγή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το τελεσίγραφο του Μασκ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες AP/Jeff Chiu

Να απορρίψει την προσφυγή εργαζομένων του Twitter με ειδικές ανάγκες, ζητεί από ομοσπονδιακό δικαστή η Twitter Inc. Οι εργαζόμενοι ζητούν να ακυρωθεί η εντολή του Ίλον Μασκ «να εργάζονται εντατικά για πολλές ώρες», με το σκεπτικό ότι αποτελεί διάκριση σε βάρος τους.

Οι δικηγόροι του Twitter αργά το βράδυ της Τετάρτης κατέθεσαν προσφυγή κατά της αγωγής που υποβλήθηκε το Νοέμβριο, υποστηρίζοντας ότι οι ενάγοντες δεν έχουν ισχυριστεί ότι οποιαδήποτε από τις ενέργειες της εταιρίας στόχευε άτομα με ειδικές ανάγκες ή είχε δυσανάλογο αντίκτυπο σ' αυτά.

Η Twitter απέλυσε περίπου 3.700 εργαζόμενους στις αρχές Νοεμβρίου στο πλαίσιο υλοποίησης ενός μέτρου μείωσης του λειτουργικού κόστους που επέβαλε ο Μασκ. Ο ίδιος εξαγόρασε την Twitter Inc για 44 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla. Εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν αφού ο Μασκ ζήτησε από το προσωπικό της εταιρίας “να δουλέψει υπερβολικά σκληρά” ή να παραιτηθεί.

Η αγωγή προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το τελεσίγραφο του Μασκ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ADA), που απαιτεί από τους εργοδότες να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι δύο μηνυτές είναι προϊστάμενοι μηχανικοί που υποστηρίζουν ότι απολύθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι αρκετοί από τους εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες στην Twitter αναγκάστηκαν να παραιτηθούν επειδή δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να ικανοποιήσουν τα απαιτητικά στάνταρτ εργασίας του Μασκ.

Η Σάνον Λις-Ριόρνταν δικηγόρος των μηνυτών δήλωσε ότι αποτελεί ρουτίνα για αυτούς που κατηγορούνται να προσπαθούν να επιλύσουν νωρίς τις υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος τους.

“Θα αντιδράσουμε κατάλληλα, και εμμένουμε στις κατηγορίες προσβλέποντας στην απόδοση ευθυνών στην Twitter και στον Ίλον Μασκ για την απαράδεκτη μεταχείριση των εργαζόμενων κατά το τελευταίο δίμηνο”, δήλωσε η ίδια.

Μία ακρόαση για το αίτημα της Twitter έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Η αγωγή αυτή, είναι μία από τις τέσσερις που εκκρεμούν στο ίδιο δικαστήριο, με σημείο ενδιαφέροντος τη μείωση προσωπικού στην Twitter Inc.

Οι άλλες υποθέσεις καταγγέλλουν την Twitter ότι δεν ειδοποίησε έγκαιρα τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους για τις απολύσεις και δεν κατέβαλε την αποζημίωση που είχε υποσχεθεί. Επίσης, στόχευσε δυσανάλογα τις γυναίκες για τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Δεκάδες πρώην εργαζομένων στην Twitter κατέθεσαν καταγγελίες κατά της εταιρίας αυτή την εβδομάδα στην εργασιακή επιδιαιτησία προβαίνοντας σε παρόμοιους ισχυρισμούς.

Η Twitter από την πλευρά της αρνείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία που απαιτεί την έγκαιρη ενημέρωση για τις απολύσεις, ενώ δεν έχει αντιδράσει στις άλλες αγωγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ