ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η απόρρητη επιχείρηση για να φτάσει στις ΗΠΑ – Μυστικά τρένα, κυβερνητικά αεροπλάνα

Ζελένσκι: Η απόρρητη επιχείρηση για να φτάσει στις ΗΠΑ – Μυστικά τρένα, κυβερνητικά αεροπλάνα
Στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες με τον Μπάιντεν και τους κορυφαίους βοηθούς του για την εθνική ασφάλεια, προτού συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάιντεν στο Ανατολικό Δωμάτιο, το οποίο ήταν στολισμένο χριστουγεννιάτικα (Photo by Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, το πρώτο ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2021.

Για την μεταφορά του στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση, που παρέμενε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Λεπτομέρειες αναρτήθηκαν στο Twitter την Τρίτη από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο.

Αρχικά, ο Ζελένσκι επιβιβάστηκε σε τρένο που τον μετέφερε μυστικά στην Πολωνία, αργά την Τρίτη. Το επόμενο πρωί έφτασε στην πόλη Przemysl της νότιας Πολωνίας, όπου εντοπίστηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό, σύμφωνα με πλάνα από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN, μαζί με την πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, η οποία τον συνόδευε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, στην Πολωνία, ο Ζελένσκι επιβιβάστηκε σε αμερικανικό κυβερνητικό αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε περίπου το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κοινή Βάση Άντριους στο Μέριλαντ κοντά στην Ουάσιγκτον.

Ταξίδεψε με αυτοκινητοπομπή στο Blair House, τον προεδρικό ξενώνα κατά μήκος της λεωφόρου Πενσιλβάνια, και αφού... έκανε ένα φρεσκάρισμα από το ταξίδι του, πήγε κατευθείαν στον Λευκό Οίκο, όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.

Αντί για κοστούμι και γραβάτα, ο Ζελένσκι φόρεσε το στρατιωτικό πράσινο πουλόβερ και παντελόνι του, μια υπενθύμιση ότι ήρθε κατευθείαν από εμπόλεμη ζώνη.

Δεν υπήρχε κάποιος «μαθηματικός τύπος» για το ποια θα ήταν η κατάλληλη μέρα για να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι ο Ζελένσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά την Τρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά πρόσθεσε ότι επρόκειτο για «μια σημαντική και συμβολική ένδειξη» της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων, εν μέσω ενός δύσκολου χειμώνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαβουλεύτηκε στενά με τον Ζελένσκι για να υπολογίσει όλες τις «παραμέτρους ασφαλείας» ώστε να μπορέσει να φύγει από την Ουκρανία και να επισκεφθεί για λίγο τις ΗΠΑ και να επιστρέψει πίσω σώος, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Φυσικά, ήταν τελικά απόφασή που θα έπαιρνε ο ίδιος. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι παράμετροι ασφαλείας πληρούντανΣυμφωνήσαμε σε αυτά που χρειαζόταν και έτσι δράσαμε αναλόγως», είπε ο αξιωματούχος.

Στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες με τον Μπάιντεν και τους κορυφαίους βοηθούς του για την εθνική ασφάλεια, προτού συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάιντεν στο Ανατολικό Δωμάτιο, το οποίο ήταν στολισμένο με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ διήρκησε λιγότερο από 12 ώρες. Προέκυψε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες αφού οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 11 Δεκεμβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα ο Λευκός Οίκος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Ζελένσκι αποδέχτηκε την πρόσκληση την περασμένη Παρασκευή και η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.

Στη συνέντευξη Τύπου τους, ο Μπάιντεν είπε ότι η επίσκεψη Ζελένσκι ήταν σημαντική «για να τον κοιτάξει στα μάτια».

«Πρόεδρε Ζελένσκι, έχω την τιμή να σας καλωσορίσω πίσω στον Λευκό Οίκο», είπε ο Μπάιντεν, καθώς τον υποδέχθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ