Λουξεμβούργο: Καταδικάζει τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας
«Είναι απαράδεκτο μια χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ να απειλεί ένα άλλο μέλος», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, αναφερόμενος στην επιθετικότητα που υιοθετεί η Τουρκία έναντι της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου στηλίτευσε τη συνολικότερη στάση της Άγκυρας σε ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Άσελμπορν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, σημειώνει ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία να βρίσκονται σε αδιέξοδο» ενώ, παράλληλα, συμπληρώνει ότι «παρατηρούνται περαιτέρω οπισθοχωρήσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών». Στη βάση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου παρατηρεί ότι διαφαίνεται ένα ουσιαστικό χάσμα μεταξύ των φιλοδοξιών της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. και παράλληλα της υιοθέτησης μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία φαίνεται να αντιτίθεται σε πολλά σημεία με τις προτεραιότητες της Ε.Ε.
Σε αυτή τη βάση, συνέχισε ότι «το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ στο πλαίσιο του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία».
Τέλος, αναφέρθηκε και στην επικύρωση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «αναμένει από την Tουρκία να επικυρώσει τις συμφωνίες ένταξης […] το συντομότερο δυνατό το 2023». Ειδικότερα, με τη δήλωσή του αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου αναφέρεται στις πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στη Σουηδία αναφορικά με την απέλαση τούρκων δημοσιογράφων, για τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συνδέονται με την τρομοκρατία ή για να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τους.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου για προσφυγικό: Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να τα βγάζουν πέρα μόνες
Άσελμπορν: Ο πόλεμος στη Συρία δεν σταματάει με όπλα
Κατάρρευση της ΕΕ λόγω προσφυγικού βλέπει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου
Αγρότες: «Μένουμε στα μπλόκα με τα τρακτέρ αλλά με σεβασμό προς την κοινωνία» (vid)
18:40
Πηγές ΠΑΣΟΚ: Η κυβερνητική πλειοψηφία αποκλείει κρίσιμους μάρτυρες από την εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠ
18:35
Πηγές υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ναι στα λογικά αιτήματα, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας
18:23
CrediaBank: Σε αποκλειστικές συζητήσεις για την εξαγορά της Παντελάκης Securities
18:15