ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Βάνδαλοι κατέστρεψαν έργο Αβορίγινων 22.000 ετών

Αυστραλία: Βάνδαλοι κατέστρεψαν έργο Αβορίγινων 22.000 ετών
Οι ειδικοί εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον βανδαλισμό ενό τόσο σημαντικού μνημείου AP/CNNi

Ανεπανόρθωτη είναι η ζημιά που προξένησαν βάνδαλοι στην Αυστραλία, καταστρέφοντας έργο τέχνης Αβορίγινων 22.000 ετών μέσα σε ιερό σπήλαιο.

Οι βάνδαλοι κατάφεραν να μπουν στο Σπήλαιο Koonalda που βρίσκεται στη νότια Αυστραλία, σκάβοντας κάτω από την σιδερένια πόρτα που υπάρχει στην είσοδο. Το σπήλαιο, που άλλοτε κοσμούνταν με βραχογραφίες των αυτόχθονων, τώρα έχει γεμίσει με γκράφιτι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπήλαιο είναι προστατευόμενο καθώς η τέχνη που είχε ανακαλυφθεί στο εσωτερικό του, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες κατανοούσαν τον πολιτισμό της εποχής.

Οι ειδικοί εκφράζουν αποτροπιασμό για «την τραγική απώλεια» αλλά και οργή για την ελλιπή προστασία του μνημείου.

Πέραν των γκράφιτι, οι βάνδαλοι σκάλισαν επάνω στις βραχογραφίες και έγραψαν το σύνθημα «Μην βλέπεις τώρα, αυτή είναι μια σπηλιά θανάτου».

Σύμφωνα με το CNNi, κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικό» το βανδαλισμό, δήλωσε συγκλονισμένος και περιέγραψε αναλυτικά τις φθορές που είχε υποστεί το σπουδαίο έργο.

Εξήγησε πόσο σημαντικό είναι το σπήλαιο καθώς περιείχε ορισμένα από τα πρώτα στοιχεία του πολιτισμού των Αβορίγινων σε αυτό το τμήμα της χώρας.

Μετά το αποτρόπαιο περιστατικό, οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν κάμερες ασφαλείας σε συνεργασία με την κοινότητα των αβορίγινων.

Τι δήλωσε πρεσβύτερος Mirning και θεματοφύλακας της Koonalda

Ο λαός των Mirning, γνωστοί και ως Ngandatha, είναι μία φυλή που προέρχεται από τους Αβορίγινες, και τα παραδοσιακά τους εδάφη είναι στην παράκτια περιοχή του Μεγάλου Αυστραλιανού Κόρπου, που εκτείνεται από τη Δυτική εως την στη νοτιοδυτική Νότια Αυστραλία.

Ο Bunna Lawrie, ένας πρεσβύτερος Mirning, ανέφερε ότι δεν είχε ακούσει για τον βανδαλισμό, μέχρι που ενημερώθηκε για αυτόν από τα τοπικά μέσα.

«Είμαστε οι παραδοσιακοί θεματοφύλακες της Koonalda και ζητάμε αυτό να γίνει σεβαστό, και να ζητηθεί η γνώμη των πρεσβυτέρων μας. Το περιστατικό έχει απογοητεύσει τους Mirning, των οποίων τα προηγούμενα επανειλημμένα αιτήματά τους για υψηλότερη ασφάλεια δεν εισακούστηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Για δεκαετίες, οι Αυστραλοί επιστήμονες πίστευαν πως οι ιθαγενείς της χώρας υπήρχαν στη Γη μόνο για περίπου 8.000 χρόνια, κάτι που το σπήλαιο Koonalda ανέτρεψε, καθώς ήταν το πρώτο μέρος στην Αυστραλία με ιθαγενή βραχώδη τέχνη που χρονολογείται πριν από 22.000 χρόνια.

«Η ανακάλυψη αυτή άλλαξε για πάντα τις τότε αποδεκτές αντιλήψεις σχετικά με το πού, πότε και πώς ζούσαν οι Αβορίγινες στην αυστραλιανή ήπειρο», είπε ο Γκρεγκ Χαντ, τότε υπουργός Περιβάλλοντος το 2014, όταν η Koonalda χαρακτηρίστηκε ως περιοχή Εθνικής Κληρονομιάς.

Η χρονολόγηση της τέχνης των σπηλαίων αξιολογήθηκε μέσω αρχαιολογικών καταλοίπων και σημαδιών, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε με χρήση τεχνολογίας ραδιοάνθρακα, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ