ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στην Ρουμανία: Πώς έγινε το δυστύχημα - Στο «μικροσκόπιο» ο οδηγός του λεωφορείου

Τραγωδία στην Ρουμανία: Πώς έγινε το δυστύχημα - Στο «μικροσκόπιο» ο οδηγός του λεωφορείου
Στο λεωφορείο υπήρχαν δύο οδηγοί, οι οποίοι «μοιράστηκαν» τη διαδρομή και όχι ένας, όπως αρχικά εκτιμήθηκε από τα ρουμανικά ΜΜΕ AP Photo / Vadim Ghirda

Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος με ένα νεκρό και 24 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, που συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής (23/12) στο Βουκουρέστι, όταν ελληνικό λεωφορείο καταπλακώθηκε από μπάρα ελέγχου ύψους οχημάτων, ερευνούν οι ρουμανικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρουμανικά ΜΜΕ, υπάρχει περίπτωση το ατύχημα να προκλήθηκε μετά από σύγχυση στο σύστημα GPS, όπου το όχημα πιθανότατα ακολούθησε λάθος διαδρομή, επιλέγοντας δρόμο από τον οποίο δεν παιρνούν λεωφορεία αυτού του ύψους.

Αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό λεωφορείο να παρασύρει τον περιοριστή ύψους που ήταν τοποθετημένος στον δρόμο και το βαρύ αντικείμενο να συνθλίψει την οροφή του οχήματος και μαζί τους επιβάτες που κάθονταν στα συγκεκριμένα σημεία.

Τι ισχύει με τους οδηγούς του λεωφορείου

Συγκλονισμένος είναι ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου που διοργάνωσε την εκδρομή στο Βουκουρέστι και μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έδωσε τις δικές του πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει από διασωθέντες επιβάτες που έχουν ήδη επιστρέψει στο ξενοδοχείο.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπεύθυνος του γραφείου, στο λεωφορείο υπήρχαν δύο οδηγοί, οι οποίοι «μοιράστηκαν» τη διαδρομή και όχι ένας, όπως αρχικά εκτιμήθηκε από τα ρουμανικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, ο ένας οδηγός οδήγησε από το Βόλο που ήταν και το σημείο της αφετηρίας μέχρι και τα σύνορα, εκεί όπου ανέλαβε ο δεύτερος οδηγός και ήταν αυτός που βρισκόταν στο τιμόνι την ώρα του δυστυχήματος.

Δημοσιογράφος: Οι επιβάτες ήταν από την Θεσσαλονίκη;

Ταξιδιωτικός Πράκτορας: Ήταν από Βόλο Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος:Με προορισμό την Ρουμανία

Ταξιδιωτικός Πράκτορας: Το Βουκουρέστι

Δημοσιογράφος: Χρόνια κάνετε αυτές τις διαδρομές και τα ταξίδια, έτσι δεν είναι;

Ταξιδιωτικός Πράκτορας: Συμβαίνουν, και μπορούν να συμβούν στον καθένα. Η άτυχη στιγμή είναι άτυχη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Δεν χωρούσε σε ύψος το λεωφορείο να περάσει;

Ταξιδιωτικός Πράκτορας: Σε ύψος σε ύψος αυτό έχουμε μάθει και εμείς από πελάτες μας που ήταν εκεί. Δεν ήξερε το σημείο ότι δεν χωράει το λεωφορείο του, ακριβώς και του πήρε, το μάζεψε και έπεσε πάνω στο λεωφορείο και δίπλωσε το λεωφορείο η κολώνα.

Δημοσιογράφος: Έλληνας ο οδηγός;

Ταξιδιωτικός Πράκτορας: Ναι, όλοι Έλληνες

Σε τραγική ψυχολογική κατάσταση ο οδηγός

Στο μεταξύ, ο οδηγός βρίσκεται από το μεσημέρι στην Διεύθυνση της Τροχαίας Βουκουρεστίου, όπου συνεχίζει να δίνει κατάθεση.

Σύμφωνα με νομικές πηγές που μεταδίδει το Οbservator Antena 1, ο οδηγός βρέθηκε αρνητικός τόσο σε αλκοόλ όσο και σε ναρκωτικά. Ο άνδρας εξήγησε στην αστυνομία ότι κατευθυνόταν προς το Παλάτι του Κοινοβουλίου και το Google Maps πρότεινε τη διαδρομή μέσω του περάσματος Unirii.

Οι αξιωματικοί που διεξάγουν τις έρευνες και την ανάκριση αναμένεται να αποφασίσουν εάν ο επαγγελματίας οδηγός θα αφεθεί ελεύθερος ή εάν θα παραταθεί η κράτησή του για άλλες 24 ώρες, ενώ όπως ανέφερε η ΕΡΤ, ο οδηγός βρίσκεται σε τραγική ψυχολογική κατάσταση.

Τα 7 τροχαία στο ίδιο σημείο από τα εγκαίνια που έγιναν τον Σεπτέμβριο

Σοκαρισμένη παραμένει η ρουμανική κοινωνία από το σοβαρό τροχαίο που συνέβη το μεσημέρι στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το τροχαίο σημειώθηκε όταν ο οδηγός παραβίασε τη μπάρα ελέγχου ύψους των οχημάτων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να καταπλακώσει την οροφή του λεωφορείου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, φαίνεται πως η πινακίδα προειδοποιεί για το ύψος σε υπόγεια διάβαση που ακολουθεί. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ρουμανίας συνολικά 7 τροχαία έχουν συμβεί από τα εγκαίνια του συγκεκριμένου δρόμου στις 4 Σεπτεμβρίου 2022 έως σήμερα.

Ο υπόγειος δρόμος Pasajul Unirii, άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από την ανακατασκευή του που διήρκησε 77 μέρες και στοίχισε 14 εκατομμύρια λέι (2,85 εκατ. ευρώ). Στην είσοδο του υπάρχει η μοιραία μεταλλική μπάρα, η οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για το μέγιστο ύψος των 3,5 μέτρων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, μόλις τέσσερις μέρες έπειτα από τα εγκαίνια της υπόγειας διάβασης έγινε ένα τροχαίο ατύχημα που θυμίζει αρκετά το δυστύχημα που συνέβη πριν από λίγο. Τούρκος οδηγός φορτηγού τύπου ΤΙR προσέκρουσε στην ίδια μεταλλική μπάρα και κατέστρεψε την οροφή της καμπίνας του φορτηγού του, χωρίς ο ίδιος να κινδυνέψει.

Ο δήμαρχος του Τομέα 4 του Βουκουρεστίου, Daniel Băluță, ανέφερε τότε ότι ήθελε οι οδηγοί να υπακούουν στην πινακίδα και τους κανόνες. Έγραψε ξεκάθαρα «απαγόρευση ύψους 3,5 μέτρων» στην είσοδο της υπόγειας διάβασης Unirii στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως το περιστατικό συνέβη επειδή ο οδηγός προσπάθησε να περάσει με ένα TIR ύψους 4,2 μέτρων μη προσέχοντας την πινακίδα. Ο Băluță επεσήμανε ότι αυτό το απαγορευτικό σήμα υπήρχε και πριν από τις εργασίες συντήρησης.

Η περίθαλψη των τραυματιών

Σε επικοινωνία του CNN Greece με τον δημοσιογράφο του Antena 3 / CNN Romania, Άλεξ Καντουνιάρι, από το δυστύχημα έχουν τραυματιστεί συνολικά 24 άτομα, εκ των οποίων τα τρία νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα όμως, με την τελευταία εξέλιξη και με βάση όσα ανέφερε ο επικεφαλής των ρουμανικών Επειγόντων Υπηρεσιών, δρ. Ραέντ Αραφάτ στο Antena 3 CNN, μόνο ένα άτομο, βρίσκεται πια σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Επειγόντων της Φλορεάσκα. Οι υπόλοιποι τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα. Τα νοσοκομεία έχουν αναλάβει να ενημερώσουν επίσημα την Πρεσβεία για την εξέλιξη της υγείας των τραυματιών.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε τέσσερα διαφορετικά νοσοκομεία, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, στα οποία έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν και παιδιά ενώ αρχικά τρεις από τους τραυματίες ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η μία γυναίκα δεν έχει τις αισθήσεις της και οι άλλοι δύο χτήπησαν στο κεφάλι αλλά είχαν τις αισθήσεις τους. Τα μέλη της πρεσβείας, που πήγαν στο σημείο του δυστυχήματος αρχικά, έχουν μεταβεί στα νοσοκομεία.

Ο άνδρας που κατέληξε, είναι περίπου 50 ετών και όσοι δεν έχουν τραυματιστεί, έχουν επιστρέψει στο ξενοδοχείο τους.

Στο λεωφορείο επέβαιναν οι 47 επιβάτες και ένας οδηγός, στο σύνολο δηλαδή 48 άτομα, εκ των οποίων 22 ενήλικες και 2 παιδιά βρίσκονται σε διάφορα νοσοκομεία:

  • 4 άτομα στα Νοσοκομείο Επειγόντων της Φλορεάσκα
  • 10 άτομα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Επειγόντων
  • 8 στο Γενικό Νοσοκομείο Επειγόντων «Bagdasar Arseni»
  • 2 άτομα στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Το ρουμανικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, ανέφερε ότι από το τροχαίο που σημειώθηκε στο Πέρασμα Ουνίρι της ρουμανικής πρωτεύουσας: «Είκοσι ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και ένας πέθανε».

Επίσης, από τα δέκα άτομα που μεταφέρθηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, όλοι έχουν τις αισθήσεις τους ανέφεραν ιατρικές πηγές στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Οι 10 ασθενείς έχουν τις αισθήσεις τους και είναι συνεργάσιμοι. Οι δύο από αυτούς θα παραμείνουν νοσηλευόμενοι στην πτέρυγα νευροχειρουργικής και ο ένας στην πτέρυγα θωρακοχειρουργικής», ανέφεραν οι πηγές στο Agerpres. Παράλληλα, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες λαμβάνουν τις πρώτες και την απαραίτητη φροντίδα στη Μονάδα Υποδοχής Επειγόντων Περιστατικών.

Το δρομολόγιο που ακολούθησε το λεωφορείο

Το πούλμαν με τους 47 επιβάτες ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης από τον Βόλο, έκανε στάση σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη και το πρωί έφτασε στο Βουκουρέστι. Μόλις έφτασαν στο κέντρο, ο οδηγός δεν είδε τη σήμανση με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στην πινακίδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Οbservator Antena 1, το τροχαίο συνέβη όταν το λεωφορείο που μάλλον έτρεχε, παραβίασε πινακίδα σχετικά με το όριο ύψους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κολλήσει στην μπάρα η οποία συνέθλιψε την οροφή. Επίσης, μετά την πρόσκρουση, τα παράθυρα του πούλμαν έσπασαν.


Στο πλευρό των Ελλήνων τραυματιών για όσο χρειαστεί

Με την γνωστοποίηση του τραγικού δυστυχήματος του ελληνικού τουριστικού λεωφορείου που συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε άμεσα με την πρέσβυ της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά, όπου και της ζήτησε να συνδράμει τους επιβαίνοντες και να παραμείνει στο πλευρό των Ελλήνων τραυματιών και των οικείων τους για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με συγγενείς των τραυματιών, όπου τους μετέφερε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση και την διαβεβαίωσή του πως η ελληνική Πρεσβεία θα τους συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο. Επανέλαβε την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια ζωής Έλληνα πολίτη.

Τέλος, σημειώνεται πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Bogdan Aurescu προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την άμεση ανταπόκριση των ρουμανικών αρχών και την άριστη συνεργασία που έχουν με την ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές Πηγές αργά το βράδυ της Παρασκευής, αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα του ελληνικού τουριστικού λεωφορείου στο Βουκουρέστι, η Πρεσβεία της Ελλάδας, είναι σε επαφή με τους συγγενείς των επιβαινόντων και των τραυματιών και δεν υπάρχουν εκκρεμή αιτήματα ενημέρωσης.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ανακοίνωση αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα με το λεωφορείο που μετέφερε Έλληνες πολίτες από την Ελλάδα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, σήμερα, σημειώθηκε στη ρουμανική πρωτεύουσα, δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου με 47 Έλληνες επιβαίνοντες και έναν Έλληνα οδηγό.

Κατόπιν ενημέρωσης του Τμήματος Εκτάκτων Περιστατικών του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρουμανίας, 24 από τους επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία για εξέταση και ενδεχόμενη παροχή πρώτων βοηθειών.


Από τους ανωτέρω, 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Δυστυχώς, ένας επιβάτης του λεωφορείου κατέληξε. Οι υπόλοιποι επιβάτες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο.

Κλιμάκιο της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι έσπευσε αμέσως στο σημείο του συμβάντος και, στη συνέχεια, στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται οι ανωτέρω Έλληνες πολίτες.

Επίσης, στελέχη της Πρεσβείας παραμένουν στα νοσοκομεία για να προσφέρουν κάθε δυνατή συνδρομή στους τραυματίες.


Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι και παρακολουθεί την κατάσταση.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία είναι τα ακόλουθα: 210 368 1730, 210 368 1350.

Το ρεπορτάζ του CNN Romania

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του CNN Romania, το λεωφορείο παραβίασε το όριο ύψους σε τούνελ στην πόλη του Βουκουρεστίου, παρασύροντας πινακίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί το δυστύχημα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας της Ρουμανίας

Σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, γύρω στη 1.30 μ.μ., η Ταξιαρχία Τροχαίας ενημερώθηκε για ένα τροχαίο ατύχημα στην είσοδο της Pasajul Unirii, με κατεύθυνση κίνησης από το Bd. Tineretului προς την πλατεία Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο οδηγός ενός πούλμαν προσέκρουσε στην πύλη του περάσματος Unirii. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος.

Σοκαριστικές εικόνες και βίντεο από το σημείο

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Pasajul Unirii. Οι πρώτες εικόνες από το τροχαίο που κυκλοφόρησαν σε Twitter και Facebook:

news_bukuresti_accident-pasajul-unirii-bucuresti-2-e1671798373813-696x601_0.jpg.webp

ΔΗΜΟΦΙΛΗ