ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Παρίσι: «Eίμαι ρατσιστής» δήλωσε ο ένοπλος που σκότωσε τρεις Κούρδους

Επίθεση στο Παρίσι: «Eίμαι ρατσιστής» δήλωσε ο ένοπλος που σκότωσε τρεις Κούρδους
Τα κίνητρα του 69χρονου που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμα τρεις στο Παρίσι την Παρασκευή (23/12) αναζητούν οι γαλλικές αρχές AP Photo/Lewis Joly

Ο 69χρονος που είναι ύποπτος για το φόνο τριών ανθρώπων χθες, Παρασκευή, κοντά σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι, είπε σε έναν αστυνομικό κατά τη σύλληψή του πως προέβη στην επίθεση επειδή είναι «ρατσιστής», έγινε σήμερα γνωστό από πηγή στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ύποπτος, ο οποίος είχε εξουδετερωθεί πριν από την επέμβαση της αστυνομίας, συνελήφθη με «ένα βαλιτσάκι» που περιείχε «δύο ή τρεις γεμάτους γεμιστήρες, ένα κουτί με σφαίρες διαμετρήματος 45 με τουλάχιστον 25 σφαίρες στο εσωτερικό του», διευκρίνισε αυτή η πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εβδομαδιαίας γαλλικής εφημερίδας Le Journal du Dimanche.

Ο δράστης, που άνοιξε πυρ κοντά σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο διωκόταν ήδη για μια ρατσιστική επίθεση.

«Ειδεχθή» χαρακτήρισε την επίθεση ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσθέτοντας πως στόχος ήταν «οι Κούρδοι της Γαλλίας». Κατόπιν αιτήματός του, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού θα δεχθεί σήμερα τους υπευθύνους της κουρδικής κοινότητας.

Η κουρδική κοινότητα, θα πραγματοποιήσει σήμερα διαδήλωση στη γαλλικη πρωτεύουσα.

Το περιστατικό συνέβη στην οδό Ανγκιέμ, στο ύψος ενός κουρδικού πολιτιστικού κέντρου, σε μια εμπορική περιοχή που αποτελεί κέντρο της ζωής της κουρδικής κοινότητας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Δεν έχει διαρρεύσει καμιά πληροφορία για το προφίλ των θυμάτων, τα οποία δεν ήταν «γνωστά στις γαλλικές υπηρεσίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνα για φόνους, απόπειρες φόνων, ένοπλη βία και παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ο δράστης, ο οποίος τραυματίσθηκε ελαφρά στο πρόσωπο κατά τη σύλληψή του, είναι γνωστός στη δικαιοσύνη.

Είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο σε 12 μήνες φυλάκιση για βιαιότητες με όπλα που διέπραξε το 2016 - μια καταδίκη την οποία έχει εφεσιβάλει.

Σε βάρος αυτού του άνδρα είχαν εξάλλου απαγγελθεί το Δεκέμβριο του 2021 κατηγορίες για βιαιότητες με όπλα, εκ προμελέτης και με ρατσιστικό χαρακτήρα, για γεγονότα της 8ης Δεκεμβρίου 2021. Σ' αυτή τη δεύτερη υπόθεση, είναι ύποπτος ότι τραυμάτισε με μαχαίρι μετανάστες σ' ένα καταυλισμό στο Παρίσι και ότι κατέστρεψε σκηνές τους, είχε δηλώσει τότε μια αστυνομική πηγή.

Έπειτα από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος, και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Ταραχές στο Παρίσι μεταξύ Κούρδων και αστυνομίας

Η κουρδική κοινότητα, συγκλονισμένη, έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική» ενέργεια και κατηγόρησε την Τουρκία. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες με τις δυνάμεις της τάξης και ένα άτομο συνελήφθη, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το πλήθος έπεσε πάνω σε έναν κλοιό δυνάμεων ασφαλείας που προστάτευαν τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος έφτασε στο σημείο που είχε σημειωθεί νωρίτερα σήμερα η επίθεση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους πέταξαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, έκαψαν κάδους σκουπιδιών και έστησαν οδοφράγματα.

Στο εξωτερικό, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τα φονικά πυρά «φρικτή πράξη» και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπέβαλε «τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά» του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ