ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Γαλλία: Οργή στην κουρδική κοινότητα - Νέες διαδηλώσεις στο Παρίσι

Επίθεση στη Γαλλία: Οργή στην κουρδική κοινότητα - Νέες διαδηλώσεις στο Παρίσι
Συγκέντρωση κούρδων στο Παρίσι ζητώντας απαντήσεις για τη δολοφονία τριών Κούρδων AP / Lewis Joly

Νέες διαδηλώσεις σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου (24/12) στο Παρίσι από την κουρδική κοινότητα, μετά τη δολοφονία τριών Κούρδων στη γαλλική πρωτεύουσα από ένοπλο που δήλωσε «ρατσιστής» στην αστυνομία.

Εκπρόσωποι της κουρδικής κοινότητας στη Γαλλία συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Παρισιού ζητώντας απαντήσεις για τη δολοφονική επίθεση.

Συγκέντρωση της κουρδικής κοινότητας στο ΠαρίσιAP / Lewis Joly

Ταραχές στο Παρίσι μεταξύ Κούρδων και αστυνομίας

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου (23/12) έρχεται ως συνέχεια των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ της κουρδικής κοινότητας, που θρηνεί τα θύματα αυτής της επίθεσης και των αστυνομικών αρχών.

Σημειώνεται δε, ότι η κοινότητα, έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική» ενέργεια και κατηγόρησε την Τουρκία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το πλήθος έπεσε πάνω σε έναν κλοιό δυνάμεων ασφαλείας που προστάτευαν τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος έφτασε στο σημείο που είχε σημειωθεί νωρίτερα σήμερα η επίθεση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα σε διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους πέταξαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, έκαψαν κάδους σκουπιδιών και έστησαν οδοφράγματα.

Στο εξωτερικό, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τα φονικά πυρά «φρικτή πράξη» και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπέβαλε «τα ειλικρινέστερα συλλυπητήριά» του.

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης, που άνοιξε πυρ κοντά σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, έχει είχε καταδικαστεί τον Ιούνιο σε 12 μήνες φυλάκιση για βιαιότητες με όπλα που διέπραξε το 2016 - μια καταδίκη για την οποία έχει υποβάλει έφεση.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του, επίσης, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για βιαιότητες με όπλα το Δεκέμβριο του 2021, εκ προμελέτης και με ρατσιστικό χαρακτήρα, για γεγονότα της 8ης Δεκεμβρίου 2021. Στη δεύτερη υπόθεση, είναι ύποπτος ότι τραυμάτισε με μαχαίρι μετανάστες σε ένα καταυλισμό στο Παρίσι και ότι κατέστρεψε σκηνές τους, σύμφωνα με δηλώσεις μιας αστυνομικής πηγής.

Έπειτα από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος, και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω περιστατικά, παρατηρείται η υιοθέτηση επαναλαμβανόμενων πράξεων με κίνητρα φυλετικού μίσους, με τις κατηγορίες και τις μέχρι τώρα ποινές που έχουν επιβληθεί στο δράστη να μην φαίνεται να τον αποθαρρύνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ