ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Επικίνδυνη η διαρροή πληροφοριών, μπορεί να ανοίξουν «τρύπες» στην υπόθεση

Qatar Gate: Επικίνδυνη η διαρροή πληροφοριών, μπορεί να ανοίξουν «τρύπες» στην υπόθεση
Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες είναι Ιταλοί (AP Photo/Luca Bruno)

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν δεσμεύεται να μην αφήσει «πέτρα που να μη σηκώσει» στην έρευνα για το λεγόμενο Qatar Gate, την υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει την ΕΕ. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η επανειλημμένη διαρροή πληροφοριών από την έρευνα είναι «επικίνδυνη» για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης.

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο Βαν Κουίκενμπορν είπε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις διαρροές, προκειμένου να διατηρηθεί η πίστη στη δικαστική διαδικασία.

Το Βέλγιο βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης έρευνας για διαφθορά στην ΕΕ εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο «αγόρασαν» επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία διεξήγαγε μια σειρά από τουλάχιστον 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν με προκαταρκτική κατηγορία για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά». Ανάμεσά τους η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, που απομακρύνθηκε από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης, η οποία θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα.

Ορισμένοι δικηγόροι των υπόπτων επικρίνουν τώρα τη βελγική έρευνα, με τουλάχιστον έναν δικηγόρο να γράφει στο δικαστικό σώμα ότι «υπήρξε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω της διαρροής βασικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης. Οι εφημερίδες έχουν πράγματι συλλέξει «ζουμερές» λεπτομέρειες σχετικά με ανακαλύψεις μετρητών και τις καταθέσεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις επίσημες επικοινωνίες.

Το πρόβλημα για τους Βέλγους ανακριτές είναι ότι η υπεράσπιση μπορεί να προσκολληθεί σε αυτές τις διαρροές για να ανοίξει «διαδικαστικές τρύπες» στην υπόθεση και να υποστηρίξει ότι το δικαίωμα στο επαγγελματικό απόρρητο και το δικαίωμα πρόσβασης σε σφραγισμένα έγγραφα έχουν παραβιαστεί.

Σύμφωνα με τον Βαν Κουίκενμπορν, «Η υπεράσπιση μπορεί να το χρησιμοποιήσει φυσικά, γιατί το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν εναπόκειται στον Τύπο να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων τους ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, είναι ευαίσθητο - αυτό είναι επικίνδυνο».

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την υπόθεση. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η βελγική κρατική ασφάλεια, συνεργαζόμενη με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021. «Η βελγική δικαιοσύνη μας συνεργάζεται πολύ καλά με την ιταλική δικαιοσύνη σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε. Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες είναι Ιταλοί.

Για τον υπουργό Δικαιοσύνης η βελγική έρευνα δείχνει πως οι επενδύσεις στο βελγικό σύστημα δικαιοσύνης, στις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών και στο τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της βελγικής αστυνομίας αποδίδουν τώρα. Η φιλοξενία των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών θεσμών έχει ευθύνες, τόνισε ο Φλαμανδός πολιτικός. Το Βέλγιο δεν δίνει «ελεύθερη είσοδο στους εγκληματίες», σημείωσε, και η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη «στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο στο μέλλον».

Όσον αφορά τους ελέγχους και τις ισορροπίες, το Βέλγιο ελπίζει να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, είπε, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα. «Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης να οργανώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το βελγικό δικαστικό σώμα ευχαρίστως θα συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ