ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Ύποπτες σχέσεις Παντσέρι - Τζόρτζι με το Μαρόκο από το 2013 - Ποιους «δίνει» η Καϊλή

Qatar Gate: Ύποπτες σχέσεις Παντσέρι - Τζόρτζι με το Μαρόκο από το 2013 - Ποιους «δίνει» η Καϊλή
Παντσέρι και Τζόρτζι φέρεται να είχαν διαπραγματεύσεις με το Μαρόκο από το 2013, ενώ η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει «δώσει» νέα ονόματα στον εισαγγελέα EUROKINISSI

Ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, δύο από τους βασικούς κατηγορούμενους για το «Qatar Gate», φέρονται να είχαν «ύποπτες επαφές» με το Μαρόκο από το 2013.

Εξάλλου, στο σκάνδαλο που συγκλονίζει ολόκληρο το Ευρωκοινοβούλιο, δεν εμπλέκει μόνο το Κατάρ, αφού έχουν ήδη κατηγορηθεί τόσο το Μαρόκο όσο και η Μαυριτανία. Παντσέρι και Τζόρτζι μάλιστα φέρεται να είχαν διαπραγματεύσεις με το Μαρόκο, αρκετά χρόνια πριν από την αποκάλυψη του σκανδάλου που τους έφερε προφυλακισμένους.

Οι δύο Ιταλοί φέρονται να είχαν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Μαρόκου από το 2013, όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Αυτό προκύπτει από διαβαθμισμένα έγγραφα που υπεκλάπησαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα με το όνομα «Morocco Leaks».

Το ένα από αυτά τα έγγραφα έχει ημερομηνία Ιανουαρίου 2013. Σε αυτό προκύπτει η απόφαση του Μαρόκου να δημιουργήσει «γραφείο λόμπινγκ» για να αυξήσει την επιρροή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παντσέρι περιγράφεται ως «πολύ καλός φίλος της χώρας».

Παντσέρι και Τζόρτζι είχαν ταξιδέψει μάλιστα στο Μαρόκο, όπου είχαν συνάντηση με τον πρέσβη Αμπντελραχίμ Ατμούν. Πρόκειται για τον σημερινό πρέσβη του Μαρόκο στην Πολωνία, τον οποίο ο Τζόρτζι έχει υποδείξει στις καταθέσεις του ως τον άνθρωπο από τον οποίο έφταναν τα «δώρα» στους ίδιους.

Η επίσκεψη εκείνη αφορούσε μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Δυτική Σαχάρα η οποία διοικείται από το Μαρόκο, αλλά το τελευταίο έχει κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην επόμενη έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της ΕΕ, δεν υπήρξε καμία αρνητική αναφορά για το Μαρόκο. Το Μαρόκο έχει καταφέρει να παρακαμφθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του Βέλγου εισαγγελέα είναι πως η συμμετοχή της Εύας Καϊλή και Κοτσολίνο στην Επιτροπή PEGA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποθέσεις υποκλοπών, δεν είναι τυχαία. Στο Μαρόκο υπάρχει ένα σκάνδαλο υποκλοπών. Οι μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους έως και τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν. Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση του Βέλγου εισαγγελέα Καϊλή και Κοτσολίνο μετείχαν στην PEGA ώστε αν οι συνθήκες το απαιτούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Μαρόκο να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση.

Ποια νέα πρόσωπα έβαλε στο κάδρο η Εύα Καϊλή

Στο μεταξύ, η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στις φυλακές Χάρεν για ένα μήνα ακόμα καθώς οι δικηγόροι της δεν άσκησαν έφεση όπως θα μπορούσαν βάση νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι δικηγόροι της δε θέλησαν να ασκήσουν έφεση διότι αν απορριφθεί το αίτημα τότε όταν θα γίνει η επόμενη εξέταση αυτεπάγγελτα πλέον, θα εξεταστεί από εφέτη ανακριτή, δυσκολεύοντας έτσι ίσως την κατάσταση.

Σε ένα μήνα που θα εξεταστεί το αίτημα της αποφυλάκισης αυτεπάγγελτα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία σε επίπεδο όμως πρωτοδίκη. Πρόκειται για μια πιο βοηθητική κατάσταση για την κυρία Καϊλή από το να την εξετάσει εφέτης ανακριτής.

Κατά την απολογία της η Εύα Καϊλή έδωσε και νέα ονόματα για τους ποιους έσπευσε να ειδοποιήσει μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της οι οποίοι συνέλαβαν αρχικά το σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε το πρώτο πρόσωπο που προσπάθησε να ειδοποιήσει είναι τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά. Ωστόσο, δεν κατάφερε όπως είπε να τον βρει κι έτσι στη συνέχεια επικοινώνησε με δύο ακόμα ευρωβουλευτές, τον Μαρκ Ταραντέλα και την Μαρία Αρένα. Στο κάδρο βάζει επίσης και τον νυν αφεντικό του Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντρέα Κουτσολίνο.

Παράλληλα, κατά την απολογία της η Εύα Καϊλή έδωσε και δύο ονόματα από λομπίστες που βρίσκονται γύρω από τον Παντσέρι. Πρόκειται για τους Τζουζέπε Μερόνι ο πρώην βοηθός του και ο Ντάβιντε. Επίσης, έδωσε κι άλλα ονόματα όπως η Σιμόνα, η Καρόλα, η Φραντσέσκα όπου όπως είπε υπήρχε ένα πάρε- δώσε μεταξύ τους.

Οι βελγικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και ως κόμβο στο κύκλωμα διαφθοράς «βλέπουν» τις ΜΚΟ, αφού Πατσέρι και Ταλαμάγκα φέρεται να είχαν στήσει ένα δίκτυο με τουλάχιστον 12 ΜΚΟ με την ίδια έδρα.

Δημητρακόπουλος: «Η δίωξη της Καϊλή στερείται στοιχείων»

Ως «μετέωρο» χαρακτήρισε το κατηγορητήριο με το οποίο βαρύνεται η Εύα Καϊλή, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ ανέφερε ότι είχε προετοιμάσει την εντολέα του για τη συνέχιση της προφυλάκισής της ως εμπλεκόμενη γύρω από την υπόθεση Qatar Gate.

«Δεν την εξέπληξε η απόφαση» της συνέχισης της προφυλάκισής της, ανέφερε, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο OPEN και όπως τόνισε «την είχαμε προετοιμάσει ότι το πιθανότερο είναι να προφυλακιστεί. Υπήρχε ένα πολύ μικρό παράθυρο ελπίδας.

Δεν την εξέπληξε η απόφαση. Είναι όμως άνθρωπος και μάνα και περνά Χριστούγεννα μέσα στη φυλακή, μόνη, ενώ έχει ένα παιδάκι 22 μηνών που είναι με τον πατέρα της, ανθρώπινα είναι σε πολύ κακή κατάσταση».

Ο κ. Δημητρακόπουλος, ανέφερε ακόμα πως «ο ανακριτής είπε στην πρόεδρο ότι μέχρι στιγμής δεν έχω στοιχεία δωροδοκίας για την Καϊλή. Δεν έχω στοιχεία ότι συμμετέχει σε εγκληματική οργάνωση. Το κατηγορητήριο είναι μετέωρο. Γι' αυτό είπα ότι είναι πολιτική δίωξη. Από πού προκύπτει ότι είναι ύποπτη φυγής;

Η απόφαση αυτή δεν απέδειξε ότι μπορούσε να καταστρέψει πειστήρια. Όλα έχουν κατασχεθεί και γίνονται μπροστά σε όλο τον κόσμο. Θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όποιος κατηγορηθεί για διαφθορά θα κρατείται».

Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, ανέφερε ακόμα: «Πουθενά δεν υπάρχει παραδοχή ότι γνώριζε παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της. Είναι ανακριβή τα όσα έχουν βγει προς τα έξω. Ποτέ δεν είπε ότι ''γνώριζα ότι ο σύζυγός μου παρανομούσε, ότι μπορεί να έπαιρνε παράνομα χρήματα''. Η στιγμή που διαπίστωσε την ύπαρξη των χρημάτων και τις βαλίτσες που βρέθηκαν στο σπίτι, ήταν τη μέρα που συνελήφθη.

Αν εσείς θέλετε να πείτε πράγματα που δεν είναι θέση της κ. Καϊλή, είναι κάτι διαφορετικό. Μη μιλάτε για ποσά, γιατί η Εισαγγελία δεν έχει πει ποτέ για ποσά. Όλα αυτά είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Εισαγγελία ποτέ δεν ανακοίνωσε ποσά.

Αμέσως προσπάθησε να απομακρύνει τη βαλίτσα. Πήρε αμέσως τον Παντσέρι, ήξερε ότι τα χρήματα δεν είναι του άντρα της. Ήθελε να απομακρύνει και όχι να κρύψει τα χρήματα».

Οι συνήγοροι της συζύγου του Παντσέρι στο Ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο

Στο μεταξύ, οι συνήγοροι υπεράσπισης της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, προσέφυγαν κατά της απόφασης έκδοσής της στο Βέλγιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από το δικαστήριο της Μπρέσια, την περασμένη Δευτέρα. Σε ο,τι αφορά την κόρη του Παντσέρι, Σίλβια, το δικαστήριο της Μπρέσια έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης: πριν από την όποια απόφαση, θα επαληθευθεί αν υφίστανται συνθήκες «υπερπληθυσμού», στις βελγικές φυλακές.

Τώρα, οι δικηγόροι της Κολεόνι, ζητούν να γίνει η ίδια επαλήθευση και για την συγκεκριμένη περίπτωση, της συζύγου του Παντσέρι. Οι δύο γυναίκες, προς το παρόν, βρίσκονται σε κάτ' οίκον περιορισμό στην Ιταλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ