ΚΟΣΜΟΣ

Πελέ: Επεσε η «αυλαία» για τον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου - Παγκόσμιος θρήνος

Πελέ: Επεσε η «αυλαία» για τον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου - Παγκόσμιος θρήνος
AP Photo/Jasper Juinen, File

Ο Edson Arantes do Nascimento κατά κόσμον Πελέ έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου του 1940 θρύλος του βραζιλιάνικου και παγκόσμιου ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πατρίδας του με τον καρκίνο να τον έχει «νικήσει».

Τα πρώτα χρόνια

Ο Πελέ γεννήθηκε σε μία κωμόπολη περίπου 79.000 κατοίκων, την Três Corações (Τρεις καρδιές) στην επαρχία Minas Gerais, στα Νοτιοανατολικά της Βραζιλίας. Λίγες ώρες πριν την γέννηση του το ρεύμα έφτασε στην περιοχή που γεννήθηκε και στο σπίτι του και οι γονείς του αποφάσισαν να τιμήσουν τον Τόμας Έντισον, όπως είχε ο ίδιος αποκαλύψει σε συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο το 2014. Κατά την απογραφή ο δημόσιος υπάλληλος παρέλειψε ένα «ι» και το Έντσον και όχι το Έντισον έμεινε το μικρό του όνομα.

Όλα αυτά λίγη σημασία θα έπαιζαν στη συνέχεια καθώς ο Πελέ εμπνευσμένος και έχοντας ως πρότυπο τον επίσης ποδοσφαιριστή πατέρα του ήταν «καταδικασμένος» να γίνει η επιτομή και το πρόσωπο του αθλήματος.

Ο πατέρας του Πελέ τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο όταν ο Πελέ ήταν 9 ετών και η φτώχεια πλημμύρισε το μικρό τους σπίτι. Αυτό δεν πτόησε στιγμή τον σπουδαίο Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει πολλές φορές δημόσια δηλώσει πως το σπουδαιότερο φαγητό που έχει φάει στην ζωή του ήταν «ρύζι και φασόλια».

Η μητέρα του Πελέ που έπλενε ρούχα σε σπίτια για να συντηρηθεί η οικογένεια προσπάθησε αρχικά να τον αποτρέψει από το να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο αλλά το ταλέντο του ήταν τέτοιο που τελικά τον προέτρεψε αρχικά να μορφωθεί και στην συνέχεια να κάνει αυτό που τόσο αγαπούσε.

Το πρόσωπο του ποδοσφαίρου

Ο Πελέ ταυτίστηκε με το άθλημα καθώς σαν ποδοσφαιριστής κατέκτησε για την εποχή την απόλυτη κορυφή. Με την εθνική ομάδα της χώρας του κατέκτησε το πρώτου παγκόσμιο κύπελλο σε ηλικία μόλις 17 ετών στο Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958 και ακολούθησαν ακόμη δύο τρόπαια ένα το 1962 και ένα το 1970. Ο Πελέ έχει κατακτήσει ακόμη 6 Πρωταθλήματα Βραζιλίας με την αγαπημένη του Σάντος και 2 Copa Libertadores.

8/5/1960: Ο Πελέ στο ματς Βραζιλία - Σουηδία.ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP PHOTO FILES / Unknown source

Στην καριέρα του αγωνίστηκε για τρία χρόνια και στην Cosmos της Νέας Υόρκης ουσιαστικά ανοίγοντας την πόρτα στους νοτιομαερικανούς ποδοσφαιριστές για καριέρα εκτός των χωρών καταγωγής τους.

Στην Σάντος ο Πελέ αγωνίστηκε συνολικά για 19 χρόνια. Σε συνέντευξή του στο Αμερικανικό Esquire το 2014 ο Πελέ είχε ξεκαθαρίσει πως ο σημαντικότερος αγώνας που είχε ποτέ δώσει στην καριέρα του ήταν ένα φιλικό με την Σάντος στην Νιγηρία το 1967 εν μέσω εμφυλίου πολέμου στην περιοχή.

Ο εμφύλιος σταμάτησε για 48 ώρες μόνο για χάρη του βασιλιά του ποδοσφαίρου. Για τον μύθο Πελέ έχουν δαπανηθεί χιλιάδες λέξεις και ώρες αναζήτησης για το γκολ που έχει σκοράρει σε ολόκληρη την καριέρα του.

Επίσημα η διεθνής ολυμπιακή επιτροπή αναφέρει πως ο Πελέ με την εθνική του ομάδα σκόραρε 77 γκολ σε 9 διεθνείς και 680 σε επίσημα παιχνίδια με τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε. Ο ίδιος πάντως ανέφερε πως είχε πετύχει περισσότερα από 1000 τέρματα ανοίγοντας μία συζήτηση που ακόμη είναι σε εξέλιξη.

21/6/1970: Η Βραζιλία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο έναντι της Ιταλίας με σκορ 4-1AP Photo (Αρχείο)

Η πολιτική

Με την πολιτική θα ήταν αδύνατο το πιο διάσημο πρόσωπο παγκοσμίως ειδικά την δεκαετία του 1970 να μην έχει εμπλοκή. Το 1970 η δικτατορία της χώρας του προχώρησε σε έρευνα του ίδιου και της οικογένειάς του με το σκεπτικό πως ήταν αριστερών καταβολών και πεποιθήσεων. Το 1976 ο Πελέ βρισκόταν σε περιοδεία με την Pepsi στη Νιγηρία όταν έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του παγιδεύτηκαν στην χώρα και έμειναν για 2 ημέρες στο σπίτι του πρέσβη της Βραζιλίας.

Όταν το αεροδρόμιο άνοιξε ο Πελέ ντυμένος πιλότος έφυγε με το πρώτο αεροσκάφος. Το 2013 η κοινή γνώμη στην Βραζιλία τον κατέκρινε έντονα ως δεξιών θέσεων καθώς στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην φτώχεια ζήτησε δημόσια από τους Βραζιλιάνους να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να ασχοληθούν με την Εθνική τους ομάδα. Τον Ιούνιο του 2022 σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν του ζήτησε να σταματήσει την «δαιμονική και αδικαιολόγητη» εισβολή στην Ουκρανία.

Προσωπική ζωή και οικογένεια

Ο Πελέ παντρεύτηκε τρεις φορές συνολικά. Απέκτησε από τους γάμους του αλλά και μία εξωσυζυγική σχέση οκτώ παιδιά. Έξι κόρες και δύο γιούς. Ο τελευταίος του γάμος έγινε το 2013 όταν ο Πελέ σε ηλικία 73 ετών παντρεύτηκε την 41 ετών Μάρσια Αόκι την Ιαπωνικής καταγωγής Βραζιλιάνα τελευταία του σύζυγο.

Ο Πελέ με την πρώην σύζυγό του, Ρόζμαρι και την κόρη του Κέλλυ ΚριστίναAP Photo (ΑΡΧΕΙΟ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ