ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Στο «μικροσκόπιο» όλα τα δεδομένα που οδήγησαν στο τροχαίο δυστύχημα

Ρουμανία: Στο «μικροσκόπιο» όλα τα δεδομένα που οδήγησαν στο τροχαίο δυστύχημα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Digi24, ο οδηγός παραβίασε τη σχετική σήμανση, που απαγορεύει στα οχήματα συγκεκριμένου ύψους να κινούνται στο συγκεκριμένο δρόμο. AP Photo / Vadim Ghirda

Το «κουβάρι» γύρω από τις ακριβείς συνθήκες που σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με το τουριστικό λεωφορείο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας επιχειρούν να ξετυλίξουν οι ρουμανικές Αρχές, τη στιγμή που ένα νέο βίντεο - ντοκουμέντο, το οποίο τραβήχτηκε μερικά δευτερόλεπτα προτού το τουριστικό λεωφορείο με τους 47 επιβάτες προσκρούσει πάνω στη μεταλλική μπάρα έρχεται στο φως της δημοσιότητας. 

Στο βίντεο που δημοσίευσε του ρουμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Digi24 και το οποίο τραβήχτηκε από Ι.Χ. που κινούνταν πίσω από το λεωφορείο, φαίνεται πως ο οδηγός του λεωφορείου αλλάζει λωρίδα, με αποτέλεσμα έπειτα από λίγο το βαρύ όχημα να πέσει επάνω στη μεταλλική μπάρα και να συμβεί το δυστύχημα.

voukouresti.jpg
Screen Grab / YouTube Video

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Digi24, ο οδηγός φαίνεται πως παραβίασε τη σχετική σήμανση, που απαγορεύει στα οχήματα συγκεκριμένου ύψους να κινούνται στο συγκεκριμένο δρόμο.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών του λεωφορείου

Νωρίτερα, ακόμη βίντεο ντοκουμέντο είχε καταγράψει επίσης τι συνέβη λίγα δευτερόλεπτα μετά το τροχαίο δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο στη Ρουμανία.

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης του λεωφορείου, στο οποίο επέβαιναν Έλληνες που είχαν πάει εκδρομή στο Βουκουρέστι, ήταν να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και τουλάχιστον 23 να τραυματιστούν.

«Ξαφνικά νιώθω ένα μπαμ, κάτι να με πλακώνει»

Εν τω μεταξύ, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων που επέβαιναν στο λεωφορείο, ενώ νέα βίντεο ντοκουμέντο έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

«Με το που πήραμε τη στροφή ξαφνικά νιώθω ένα μπαμ κάτι να με πλακώνει, νιώθω ένα βάρος στην πλάτη μου, είχε σφηνωθεί το κεφάλι μου μπροστά στο κάθισμα. Ένιωθα το βάρος από πάνω. Άρχισα να φωνάζω δε μπορώ να αναπνεύσω…» λέει μία νεαρή γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της.

«Ήταν σαν μακελειό. Να βλέπεις παντού αίματα, να κλαίει ο κόσμος, να μην ξέρει ο κόσμος τι γίνεται...».

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN μετέδωσε το βίντεο που δείχνει τις πρώτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά το μοιραίο τροχαίο, πριν φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι νέες εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι συγκλονιστικές.

Επικρατεί πανικός, ενώ όπως φαίνεται, ένας άνδρας βρίσκεται στο πάτωμα του οχήματος, προσπαθώντας να βοηθήσει ανθρώπους που είχαν καταπλακωθεί από την οροφή του λεωφορείου. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή φωνάζει «πάρε ανάσες».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο οδηγός στην κατάθεσή του στις ρουμανικές αρχές ανέφερε ότι έκανε λάθος το GPS, οδηγώντας τον σε έναν δρόμο που δεν περνούν κανονικά τα λεωφορεία, ενώ μίλησε και για την κόπωση που είχε, καθώς οδηγούσε 16 συνεχόμενες ώρες το λεωφορείο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για τροχαία ατυχήματα στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με επιβάτιδα του μοιραίου λεωφορείου, από την πρόσκρουση επηρεάστηκαν κυρίως οι μπροστινές θέσεις, μέχρι περίπου και τη μέση του λεωφορείου, κοντά στην πίσω πόρτα.

Από την πλευρά τους, οι ρουμανικές αρχές έχουν ενημερώσει όλους τους Έλληνες ταξιδιώτες, ότι μπορούν να προσφύγουν κατά του ρουμανικού Δημοσίου για το δυστύχημα.

Στο πένθος η Λάρισα για το θάνατο του 53χρονου Νίκου Χλόψιου

Θλίψη έχει σκορπίσει στην πόλη της Λάρισας ο θάνατος του 53χρονου Νίκου Χλόψιου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα με το τουριστικό λεωφορείο στη Ρουμανία το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, με την οικογένεια του θύματος, στο ίδιο λεωφορείο επέβαινε και η σύζυγός του η οποία είχε τραυματιστεί και παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Νωρίτερα το Σάββατο και παρουσία ψυχολόγου ενημερώθηκε για τον θάνατο του συζύγου της.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του δυστυχήματος στην Ρουμανία, ο Δήμος Λαρισαίων ήρθε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο καταρχάς την ενημέρωση αλλά και να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούσε να συνδράμει.

Ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων

Στη σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Λαρισαίων αναφέρει:

«Σήμερα το πρωί, όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα του συμπολίτη που έχασε τη ζωή του, στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου ήρθαν σε επαφή με στενό συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας του. Σύμφωνα δε με ενημέρωση από την ίδια πηγή της οικογένειας, η κατάσταση της υγείας της συζύγου του νεκρού συμπολίτη, η οποία έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται, εξελίσσεται ομαλά και χωρίς να διατρέχει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της. Ο Δήμος μας προσπαθεί να ενημερωθεί επίσης για την εξέλιξη της υγείας των υπολοίπων τραυματιών.

Βρισκόμαστε από χθες σε επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες και σε όλους στους επιβάτες του λεωφορείου για την τραγική εξέλιξη της χριστουγεννιάτικης εκδρομής».

Ξέσπασε η αδελφή του 53χρονου

Έκκληση για την άμεση επιστροφή της σορού του αδελφού της που σκοτώθηκε την Παρασκευή (23/12) στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα με ελληνικό λεωφορείο στο Βουκουρέστι, απηύθυνε η αδελφή του 53χρονου Λαρισαίου.

Ζητεί παράλληλα άμεση ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας της νύφης της, που επίσης τραυματίστηκε.

«Ο αδερφός μου έφυγε» είπε η Βάσω Χλόψιου μιλώντας στον ΣΚΑΪ . «Θέλουμε να μάθουμε σε τι κατάσταση είναι η νύφη μου, αν είναι καλά για να επιστρέψει», δήλωσε η γυναίκα και ζήτησε «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να έρθει στην Ελλάδα η σορός του αδερφού μου».

Η κ. Χλόψιου ανέφερε πώς η οικογένεια ενημερώθηκε ότι θα χρειαστεί πέντε με έξι ημέρες για να έρθει η σορός στην Ελλάδα. Η ίδια είπε ακόμη ότι το ΥΠΕΞ επικοινώνησε με την κόρη του αδερφού της και την ενημέρωσαν ότι ο πατέρας της είναι νεκρός.

«Μίλησα και με τη νύφη μου», συμπλήρωσε «και δεν γνώριζε πού ήταν ο άνδρας της».

«Από 'κει και πέρα ζούμε ένα δράμα. Δεν πήρε κανείς τηλέφωνο, ούτε το ταξιδιωτικό γραφείο ούτε ο δήμος Λάρισας. Θέλω να βοηθήσουν τα παιδιά που έχασαν τον πατέρα τους, να στείλουν ψυχολόγο, να βoηθήσουν τη μητέρα μου που έχασε το γιο της. Τι να κάνω εγώ από εδώ με τη μάνα μου που χτυπιέται; Έστειλε το παιδί της για διακοπές και το έχασε, δεν θα γυρίσει ποτέ. Πήγε μετά από τόσα χρόνια διακοπές με τη γυναίκα του και δεν θα γυρίσει ποτέ», είπε.

Η κ. Χλόψιου ανέφερε ακόμη ότι η νύφη της έχει ράμματα στο κεφάλι και σπασμένα πλευρά. «Η νύφη μου ζει από θαύμα, θα θρηνούσα και τη νύφη μου» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι επιβάτες

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, 18 επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους επέστρεψαν ήδη αεροπορικώς στην Ελλάδα με πτήση Βουκουρέστι-Αθήνα.

Από τους υπόλοιπους, 16 άνθρωποι παραμένουν σε νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε ξενοδοχεία του Βουκουρεστίου, στην πλειοψηφία τους συγγενείς των τραυματιών. Πλην τριών περιπτώσεων, οι υπόλοιποι τραυματίες δεν φέρουν σοβαρά τραύματα.

Τι ισχύει με τους οδηγούς του λεωφορείου

Εν τω μεταξύ, συγκλονισμένος είναι ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου που διοργάνωσε την εκδρομή στο Βουκουρέστι και μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έδωσε τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει ο ίδιος, από διασωθέντες επιβάτες.

Βγήκε από το κώμα η 30χρονη

Σημειώνεται πως αποσωληνώθηκε η 30χρονη Ελληνίδα που τραυματίστηκε σοβαρά στο δυστύχημα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, 16 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο και κανείς δεν βρίσκεται πλέον σε καταστολή. Σε ξενοδοχείο της Ρουμανίας παραμένουν ακόμα 12 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους συγγενείς των τραυματιών.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, 9 άτομα τα οποία επέβαιναν στο τουριστικό λεωφορείο έχουν ήδη αναχωρήσει αεροπορικώς για την Ελλάδα ενώ αργότερα εντός της ημέρας θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Ελλάδα και άλλα 9 άτομα. Συνολικά μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας αναμένεται να έχουν επαναπατρισθεί 18 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ