ΚΟΣΜΟΣ

Δύο άγνωστα ορυκτά βρέθηκαν σε μετεωρίτη που είχε συντριβεί στη Γη - Σπουδαία ανακάλυψη

Δύο άγνωστα ορυκτά βρέθηκαν σε μετεωρίτη που είχε συντριβεί στη Γη - Σπουδαία ανακάλυψη
«Είναι το συναρπαστικό. Σε αυτό τον συγκεκριμένο μετεωρίτη, υπάρχουν δύο επίσημα περιγραφόμενα ορυκτά που αποτελούν νέο εύρημα για την επιστήμη», δήλωσε ο ορυκτολόγος Όλιβερ Τσάουνερ CNNi / Nick Gessler / Duke University

Δύο νέα ορυκτά ανακάλυψαν επιστήμονες που μελέτησαν έναν μεγάλο μετεωρίτη που βρέθηκε το 2020 στην Αφρική. Τα ορυκτά που βρέθηκαν στο μετεωρίτη βάρους 15,2 μετρικών τόνων, ονομάστηκαν «ελαλίτης» και «ελκινσταντονίτης».

Τα ορυκτά εντοπίστηκαν σε ένα κομμάτι του μετεωρίτη 70 γραμμαρίων, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη Σομαλία το 2020 και είναι ο ένατος μεγαλύτερος που βρέθηκε ποτέ, σύμφωνα με δελτίου Τύπου του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Ο Κρις Χερντ, επιμελητής της συλλογής μετεωριτών του Πανεπιστημίου και καθηγητής στο τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας, πήρε δείγματα του διαστημικού ορυκτού προκειμένου να μπορέσει να τον ταξινομήσει, σύμφωνα με το CNNi. Καθώς, λοιπόν, το εξέταζε, παρατήρησε κάτι ασυνήθιστο, καθώς ορισμένα μέρη του δείγματος δεν ήταν αναγνωρίσιμα με μικροσκόπιο. Στη συνέχεια, ζήτησε συμβουλές από τον Άντριου Λόκοκ, επικεφαλής του εργαστηρίου «Electron Microprobe Laboratory» του πανεπιστημίου, καθώς ο Λόκοκ ειδικεύεται στα νέα ορυκτά.

«Την πρώτη κιόλας μέρα που έκανε κάποιες αναλύσεις, ανέφερε ότι ''έχετε τουλάχιστον δύο νέα ορυκτά εκεί μέσα''», δήλωσε ο Χερντ, ενώ συμπλήρωσε ότι «τις περισσότερες φορές χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα νέο ορυκτό».

Κατόπιν της ανακάλυψης, οι ερευνητές προχώρησαν στην ονοματοδοσία των ορυκτών. Το όνομα του ενός ορυκτού, είναι «ελαλίτης» (elaliite) και προέρχεται από τον ίδιο τον μετεωρίτη ο οποίος ονομάζεται «El Ali» που πήρε το όνομα του από την πόλη El Ali στην κεντρική Σομαλία, στην οποία και εντοπίστηκε.

Ο Χέρντ ονόμασε το δεύτερο ορυκτό «ελκινσταντονίτη» (elkinstantonite) από την Λίντι Έλκινς- Τάντον, αντιπρόεδρο της Interplanetary Initiative του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Η Έλκινς- Τάντον είναι η βασική ερευνήτρια της επερχόμενης αποστολής Psyche της NASA - ενός ταξιδιού που αναμένεται να γίνει σε έναν πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον ήλιο μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία.

Στη συνέχεια, ο Χέρντ εξήγησε το λόγο για τον οποίο έδωσε το όνομα της Έλκινς- Τάντον στο δεύτερο ορυκτό, τονίζοντας ότι «η Λίντι έχει κάνει πολλή δουλειά αναφορικά με το πώς σχηματίζονται οι πυρήνες των πλανητών, πώς σχηματίζονται οι πυρήνες σιδήρου νικελίου και το πιο κοντινό σε αυτούς τους σχηματισμούς στη Γη οι μετεωρίτες με σίδηρο».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «ήταν λογικό να δώσουμε σε ένα ορυκτό το όνομά της αναγνωρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη συνεισφορά της στην επιστήμη».

Η έγκριση των δύο νέων ορυκτών από τη Διεθνή Ορυκτολογική Εταιρεία τον Νοέμβριο του 2022 «αποδεικνύει ότι το έργο που παράγεται είναι σημαντικό», δήλωσε ο Όλιβερ Τσάουνερ, ορυκτολόγος και καθηγητής έρευνας στο τμήμα γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας.

Ο Χέρντ, επισημαίνοντας τη μοναδικότητα των ευρημάτων, δήλωσε ότι «όποτε βρίσκεις ένα νέο ορυκτό, σημαίνει ότι οι πραγματικές γεωλογικές συνθήκες, η χημεία του μετεωρίτη, ήταν διαφορετική από αυτή που είχε βρεθεί στο παρελθόν», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το συναρπαστικό: Σε αυτόν τον συγκεκριμένο μετεωρίτη υπάρχουν δύο επίσημα περιγραφόμενα ορυκτά που αποτελούν νέο εύρημα για την επιστήμη.»

A 15-metric ton meteorite crashed in Africa. Now 2 new minerals have been found in itby Kristen Rogers / CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ