ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν - «Πρόκληση» επικαλείται το Πεκίνο

Κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν - «Πρόκληση» επικαλείται το Πεκίνο
Η Ταϊβάν έχει καταγγείλει επαναλαμβανόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή AP Photo/Andy Wong, File

Νέες ασκήσεις πραγματοποίησαν την Κυριακή (25/12) οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν, επικαλούμενες αδιευκρίνιστη πρόκληση της Ουάσινγκτον και της Ταϊπέι.

«Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, χωρίς να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ότι βρίσκεται στη δική της εδαφική επικράτεια, έχει καταγγείλει επαναλαμβανόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να πιέσει την Ταϊπέι να αποδεχθεί την κινεζική κυριαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι, η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Πεκίνου - Ταϊπέι, έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, όταν η Κίνα προχώρησε σε πολεμικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν μετά από μια επίσκεψη στην Ταϊπέι από την τότε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Παράλληλα, η Κίνα τότε κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως με το νέο νόμο περί παροχής αμυντικής βοήθειας, στην πραγματικότητα ενίσχυε επιπλέον τη στρατιωτική βοήθειά της προς την Ταϊβάν. Σε αυτή τη βάση, η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για επέμβαση στις υποθέσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ